Na Josipovićevu inauguraciju dolazi 10 predsjednika država

Na Josipovićevu inauguraciju dolazi 10 predsjednika država

Tekst: H.A. / I.Ć.
Foto: Damjan Tadić, Tea Cimas (Cropix), Index

KAKO nam je danas potvrđeno iz Ureda predsjednika na inauguraciji novog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića bit će nazočno deset predsjednika država, a očekuju se čelni ljudi susjedne Slovenije, Mađarske, BiH i Crne Gore kao i čelnici Poljske, Slovačke, Bugarske, Makedonije, Albanije i Kosova. Od visokih izaslanstva naglasimo kako će SAD na inauguraciji predstavljati pomoćnik američke državne tajnice Jacob Lew, dok iz Kine dolazi ministar kulture Cai Wu. Zanimljivo je i kako će novi europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele biti nazočan u Zagrebu, a riječ je o njegovoj prvoj posjeti od preuzimanja dužnosti. Na listi visokih uzvanika nema austrijskog predsjednika koji je prije desetak dana bio najavljivan iz Ureda Ive Josipovića.

Posljednji na inauguraciju dolazi Mesić sa suprugom

Ako bi uspoređivali dosadašnje inauguracije tada svakako treba naglasiti kako je prva inauguracija Stjepana Mesića 1999. godine bila "najjača" što se tiče sastava svečane lože. Naime, tada su uz američku državnu tajnicu Madeleine Albright bila nazočna čak 12 predsjednika. Prije pet godina na inauguraciji, kada je Mesić započeo svoj drugi mandat bili su nazočni predsjednici iz Poljske, Ukrajine, Litve, Bugarske, Albanije, Slovačke, Makedonije, BiH, Srbije i Crne Gore dok je boje Europske komisije zastupao potpredsjednik.

Josipovićeva inauguracija započet će u 12 sati na zagrebačkom Trgu sv. Marka 18. veljače, a kao zadnji gost prije početka inauguracije dolazi predsjednik Stjepan Mesić sa suprugom, a prije toga će po posljednji put kao vrhovni zapovjednik proći kraj postrojenih vojnika Počasne zaštitne bojne.

Tako mu Bog pomogao

Na inauguraciji navodno bi trebalo biti oko 600 uzvanika među kojima su i visoka izaslanstva iz 18 država. Pozornica na kojoj će se odvijati svečanost bit će široka 18 metara, a duboka 10 metara a biti će natkrivena zbog najavljenih padalina i hladnoće.

Na početku, prema protokolu prvo se izvodi himna, a zatim Predsjednica Ustavnog suda RH Jasna Omejec čita Odluku o izboru predsjednika.

Nakon odluke, novoizabrani će predsjednik Josipović položiti prisegu izgovarajući tekst prisege za Predsjednicom Ustavnog suda. Prema tekstu prisege predsjednik svojom čašću priseže da će dužnost predsjednika države obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana, da će se držati Ustava i zakona, brinuti za poštovanje ustavnopravnog poretka, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Prisega se završava riječima: Tako mi Bog pomogao.

Prva primopredaja i prvi puta ispred obnovljene fasade

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga potpisuje se tekst svečane prisege, da bi Josipović potom održao inauguralni govor.

Svečanost inauguracije završit će kratkim nastupom zbora Ivan Goran Kovačić. Valja naglasiti kako je ovo prvi puta u povijesti hrvatske države da će aktualni predsjednik nazočiti inauguraciji svog nasljednika ali ovo će biti i prva prva predsjednička inauguracija koja se odvija ispred potpuno obnovljene fasade Markove crkve.

Centar Zagreba djelomično blokiran

Povodom inauguracije novog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića centar Zagreba bit će od srijede navečer do četvrtka navečer djelomično blokiran. Kako je izvijestila policija od 18 sati 17. veljače do 17 sati 18. veljače zabranjeno je zaustavljanje i parkiranje svih vozila u svim ulicama i trgovima na području Gornjeg Grada - od Ilirskog trga do Mesničke ulice uključujući i Mesničku, te u Pierottievoj ulici i Ulici I. Kršnjavoga od Kačićeve do Savske.

Promet za sva vozila zabranjen će biti u istom periodu (dakle od 17 sati u srijedu od 17 sati u četvrtak) u Pierottievoj ulici, Mesničkoj i Streljačkoj ulici, te u svim ulicama i na svim trgovima na području Gornjeg Grada. Ulicom Tuškanac od Nazorove do Streljačke ulice zabranjen će biti promet svim vozilima osim onima s rezervacijom parkirališta u garaži Tuškanac, u četvrtak od 7 do 17 sati.

Za vrijeme prolaska kolone vozila sa štićenim osobama i visokim uzvanicima iz drugih država dolazit će do povremenog i kratkotrajnog zaustavljanja prometa na relaciji Zračna luka Zagreb - centar grada.

Na Gornji Grad bez opojnih sredstava

Dolazak građana na Trg Svetog Marka, kao i stanara s područja Gornjeg Grada, predviđen je isključivo pješice Strossmayerovim šetalištem ili Radićevom ulicom kroz Kamenita vrata.

Sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju policija će provoditi preglede svih osoba koje dolaze na Gornji Grad. U skladu s navedenim, policija moli građane da ne dolaze pod utjecajem opojnih sredstava te da sa sobom ne nose predmete ili sredstva pogodna za nanošenje ozljeda ili remećenje javnog reda i mira, u cilju izbjegavanja mogućih neugodnosti.

Policija također moli građane za razumijevanje te da se poštuju upute policijskih službenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara