Na jubilarnoj proslavi Svetoga Dujma u Splitu predsjednik države, premijer i izaslanik Svetog Oca

JUBILARNA proslava 1700 godina mučeništva zaštitnika grada Splita i Splitskomakarske nadbiskupije sv. Dujma 7. svibnja u Splitu privući će velik broj uglednika, a zbog mnoštva hodočasnika oltar je sagrađen na Trgu Franje Tuđmana, na splitskoj rivi, gdje će prvi put u povijesti grada biti održano misno slavlje.

U Gradskom protokolu potvrđen je dolazak predsjednika države Stjepana Mesića i premijera Ive Sanader, koji će sutra sudjelovati na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, navečer na svečanoj akademiji u HNK te 7. svibnja, na blagdan, u procesiji.

U Protokolu Splitsko-makarske nadbiskupije potvrđen je dolazak osobnoga izaslanika Svetog Oca, kardinala Jana Pietera Schottea, koji će predvoditi procesiju i misno slavije. On će zajedno sa splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem predvoditi večernju uoči blagdana.

Crkveni je Protokol potvrdio i dolazak kardinala Josipa Bozanića, kardinala Vinka Puljića, apostolskog nuncija u Zagrebu Francisca-Javiera Lozana, te nadbiskupa i biskupa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Slovenije, Italije, Njemačke i Austrije.

Dolazak su potvrdila izaslanstva Berlina, predvođena gradonačelnicom Monicom Thiemen, Ancone, Cervie, Chioggie, Pescare, Dubrovnika, Zagreba i Mostara, a na veliku proslavu će doći i veleposlanici BiH, Makedonije, Finske, Belgije i Madžarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na splitskoj rivi, koja može primiti više od 300.000 ljudi, ispred crkve sv. Frane, upravo se dovršava postavljanje velikoga oltara za misno slavlje koje se do sada za sv. Dujma služilo pred splitskom katedralom, što je malen prostor za proslavu velikoga jubileja i prihvat velikoga broja vjernika.

Oltar u boji bjelokosti projektirao je akademski slikar Mijo Adžić, a prostirat će se na 600 četvornih metara i bit će prekriven tapisonom od 1300 četvornih metara, izjavio je splitski dogradonačelnik, predsjednik Odbora za proslavu Ljubomir Urlić.

S antičkim slavolukom i kipom sv. Dujma visokim šest metara oltar je napravljen u trima razinama: u prvoj će s lijeve i desne strane sjediti 200 crkvenih dostojanstvenika, u drugoj, ispod slavoluka, posvećenoga splitskom zaštitniku, koja je ujedno pristup oltaru, sjedit će najviši predstavnici Crkve, a među njima i petorica kardinala. Desno od oltara je tribina za uzvanike.

Zahvaljujući brojnim donatorima i sponzorima, kaže dogradonačelnik Urlić, cijena postavljanja oltara grad je stajala oko sto tisuća kuna. Inače, za ovogodišnju proslavu grad je u proračunu osigurao 570.000 kuna.

(Hina) xmerc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara