Na konferenciji o klimi u milanu sve oči uprte u Rusiju

NA OTVORENJU konferencije UN-a o zagrijavanju planeta, sve su oči u ponedjeljak bile uprte u Rusiju koja još nije otkrila svoje nakane u vezi s protokolom iz Kyota i koje je potpis na tom dokumentu nužan da bi on uopće stupio na snagu.

Sudionici konferencije o klimatskim promjenama koja je počela u ponedjeljak trebali bi pripremiti strategiju borbe protiv globalnog zagrijavanja, svjesni da zadaće utvrđene u protokolu možda nikad neće biti ostvarene.

Da bi protokol iz 1997. stupio na snagu, mora ga ratificirati najmanje 55 zemalja koje su 1990. ispuštale najmanje 55 posto ukupne količine ugljičnog dioksida. Budući da SAD nije prihvatio protokol, potreban se minimum može dostići samo ako ga ratificira Rusija. Da bi opravdao neprihvaćanje protokola, George W. Bush je rekao da bi njegova primjena skupo stajala američko gospodarstvo.

Protokol predviđa da se količina ispuštenih stakleničkih plinova do 2012. smanji za 8 posto naspram razine iz 1990.

U listopadu je ruski predsjednik Vladimir Putin uznemirio javnost rekavši da protokol neće donijeti bitne promjene što se tiče klime, "čak ni ako ga se u potpunosti bude poštovalo". Njegov savjetnik za gospodarstvo Andrej Ilarionov ustvrdio je da će protokol "osuditi Rusiju na siromaštvo, slabost i nazadak".

UN smatra da će konferencija u Milanu omogućiti da se ocijene napori pojedinih vlada u sučeljavanju s klimatskim izazovom. "Činjenica da je 2003. na dobrom putu da bude jedna od dviju najtoplijih godina trebala bi nam biti upozorenje koje ozbiljno moramo shvatiti", istaknuo je Joke Waller-Hunter, izvršni tajnik UN-ove Konvencije o klimi.

Porast prosječne temperature na Zemlji pripisuje se ispuštanju plinova koji uzrokuju staklenički učinak. To je zatopljenje dovelo do otapanja ledenjaka i porasta razine mora i, među ostalim, izaziva strah u znanstvenika od sve većeg broja klimatskih nepravilnosti u sljedećim desetljećima, kao što su poplave.

Konferencija će trajati do 12. prosinca, na njoj sudjeluje 4000 izaslanika iz 188 zemalja, a 10. prosinca pridružit će im se i ministri okoliša.

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara