NA KOSOVU GLASOVALO 53 POSTO BIRAČA

Najviši predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu u subotu navečer objavili su da je na drugim parlamentarnim izborima na Kosovu glasovalo najmanje 53 posto građana.

Na konferenciji za novinare održanoj kasno navečer u subotu, voditelj Misije OESS-a na Kosovu Pascal Fieschi izjavio je kako je na izbore izašlo najmanje 600 tisuća građana s pravom glasa ili 53 posto.

On je izrazio zadovoljstvo ishodom današnjih izbora, ali je razočaran što kampanja da izbori budu "sveobuhvatni" nije dala rezultate.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen Petersen izjavio je da je minimalni postotak Srba koji su izašli na izbore rezultat kašnjenja izborne kampanje Srba, pritiska koji je izvršen na njih da bojkotiraju izbore, te ožujskih nemira koji su također utjecali na neizlazak Srba na ove izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Petersen, koji je pozvao sve političke snage da priznaju izborne rezultate, rekao je da je Kosovo današnjim izborima položilo test političke zrelosti jer su izbori bili dobro organizirani i valjano provedeni, a tijekom cijele kampanje kao niti danas nije zabilježen niti jedan ozbiljniji incident.

Zapovjednik KFOR-a francuski general Yves de Kermabon rekao je da su izbori na Kosovu održani u sigurnijoj atmosferi i bez ijednog problema, a međunarodni povjerenik policije Kai Vittrup naglasio je da su samo manji incidenti dokaz da Kosovo prihvaća demokratske izbore.

Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora očekuju se u ponedjeljak.

(Hina) xbb ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara