Na Kvarneru počinje vladavina maškara

U PRIMORJU večeras počinju prvi maškarani plesovi koji će uz druge tradicionalne mesopustne (karnevalska) događaje trajati do 25. veljače.

U istočnom dijelu Rijeke i u njezinoj okolici - na Podvežici, u Sušačkoj Dragi, Čavlima, na Krasici, u Hreljinu te u Kraljevici i Triblju maškare će zaplesati večeras, a na zapadnom dijelu nakon tjedan dana - na blagdan Svetog Antona ili Antonju.

Jedan od najpoznatijih i, kako kažu u gradskoj Turističkoj zajednici, najvećih europskih karnevala je Riječki karneval, koji će početi 23. siječnja, kada će ključeve grada od gradskih vlasti simbolično preuzeti maškare, a trajat će do 22. veljače. Središnji događaj bit će Međunarodna karnevalska povorka, koja će središtem Rijeke proći posljednji dan. Smotra je to tradicionalnih i originalnih te suvremenih maski, na kojoj sudjeluje nekoliko stotina maškara i maškaranih skupina iz zemlje i svijeta, a prati je oko 100.000 posjetitelja. Osim riječkoga, i na Međunarodnome dječjem karnevalu u Opatiji svake se godine okupi mnoštvo sudionika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među tradicionalnim maskama s Kvarnera najpoznatiji su Halubjanski zvončari iz zapadne Kastavštine. Oni imaju maske s likom životinje, ogrnuti su ovčjom kožom, a zvonima obješenima oko pojasa glasno najavljuju svoj dolazak. Zvončari iz istočne Kastavštine nose tzv. klobuke, pokrivene papirnatim cvijećem, a oni iz Muna i Žejana na oglavljima imaju raznobojne papirnate vrpce.

U većini mjesta njeguje se običaj spaljivanja Pusta - lutke koju veseli maškarani sud proglašava krivcem za sve nevolje u proteklom razdoblju i osuđuje na javno spaljivanje.

Maškare u primorskim mjestima vladaju do Pepelnice, 25. veljače, kada počinje Korizma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara