Na lokalnim izborima u Francuskoj očekuje se pobjeda socijalista

Na lokalnim izborima u Francuskoj očekuje se pobjeda socijalista

Tekst: V.Š.
Foto. AFP

U FRANCUSKOJ se danas održavaju lokalni izbori, a očekuje se da će se na njima pokazati i masovno nezadovoljstvo vlašću predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

To su posljednji izbori prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji se održavaju 2012. godine, a oporbena Socijalistička stranka je već na vlasti u 20 od 22 francuske regije. Očekuju da će na ovim izborima pobijediti i u preostale dvije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Francuski mediji izvještavaju da će birači lokalne izbore, unatoč činjenici da se odlučuje o tijelima lokalne samouprave, iskoristiti da kazne predsjednika Sarkozyja i njegovu administraciju za rast nezaposlenosti i općenito pogoršanje ekonomskog stanja države.

Do podneva je na birališta izašlo 16,07 posto birača, što je manje nego na prošlim lokalnim izborima održanim 2004. godine kada je u istome vremenu na birališta izašlo 18,48 posto glasačkog tijela. Birališta se zatvaraju u 20 sati.

Ankete pokazuju da Socijalističku stranku podupire oko 30 posto birača, kao i Sarkozyjev UMP. Međutim, analitičari predviđaju da će Socijalistička stranka koalirati sa Zelenima i ostalim lijevo orijentiranim strankama te tako ostati premoćna u lokalnim jedinicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara