Na Markovu trgu počele selidbe

Na Markovu trgu počele selidbe

NOVU, jesensku parlamentranu sezonu 103 saborska zastupnika započet će iz novih ureda u Demetrovoj ulici - ovih dana krenula je selidba dijela ureda iz glavne saborske zgrade u obnovljenu palaču Bedeković u Demetrovoj ulici.

Palača, koja se nalazi na mjestu nekadašnjeg gradskog bedema i koja je kroz povijest imala različite namjene, ima prizemlje, dva kata i potkrovlje - ukupno oko 1.900 četvornih metara i 41 sobu.

Uređenje je trajalo nekoliko godina, a unutrašnji raspored u konačnici je drugačiji od prvotno planiranog. Dijelom je na to utjecala činjenica da se radi o zgradi pod zaštitom, a dijelom potreba da svaki zastupnik dobije radni prostor.

Postignuti kompromis, vjerojatno će, tek djelomično zadovoljiti 103 zastupnika koji sele u palaču. Naime, tek u četiri sobe u potkrovlju zgrade sjedit će po jedan zastupnik, u ostalim će se smjestiti od dva do šest zastupnika - svaki će imati svoj radni stol i prijenosno računalo. Zbog ograničenog prostora, na svakom će katu raditi samo po jedna tajnica.

Iako su prvotno bile planirane, u Demetrovoj nema ni dvorana za sastanke, uređen je jedan kafić i dvije čajne kuhinje, ugrađen je lift, zgrada je klimatizirana.

Za razliku od zidova i hodnika glavne saborske zgrade, palaču u Demetrovoj još ne rese slike i skulpture - to će na red doći tek kad se za to nađu novci, kažu u Saboru. Za sada jedini su ures sačuvane i obnovljene stropne slikarije na prvom katu palače.

Uređeno je i popločeno dvorište, obnovljen drveni trijem u čijem će podnožju mjesto naći ljetna terasa, obnovljena fasada.

Kod obnove palače, glavni portal vraćen je na staro mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nakon što su konzervatori otkrili stari kameni portal, Zavod za zaštitu spomenika tražio je da se ulaz rekonstruira i vrati na staro mjesto, što je i učinjeno. Zbog toga je, pak, mijenjan projekt prizemlja i ponešto su bili usporeni radovi.

Željeli smo maksimalno zaštititi tu zgradu koja je u 18. stoljeću bila kućom podbana Antuna Bedekovića, a potom kuća obitelji Putz, kažu u Saboru i podsjećaju da je nakon 2. svjetskog rata palača bila spremište Historijskog arhiva, a potom i dom nekoliko stanara s kojima je dogovor o iseljenju postignut tek prije nekoliko godina.

Vlada je Saboru palaču dodijelila 2001., obnova je započeta u svibnju 2004., a uporabna dozvola dobivena u studenome 2005.

Idejno rješenje rekonstrukcije napravio je projektni biro Vulin-Iveković, a u obnovi su sudjelovale isključivo domaće tvrtke iz Zagreba, Osijeka, Zaboka.

Ukupno je u obnovi potrošeno 17 milijuna kuna.

Među 103 zastupnika koji sele u Demetrovu 15 bit će i potpredsjednici 25 saborskih odbora. Predsjednici odbora ostaju u glavnoj saborskoj zgradi, baš kao i predsjednici klubova i saborskih izaslanstava, te potpredsjednici i predsjednik Sabora.

Selidba u palaču u Demetrovoj samo je početak selidbi koje se ovo ljeto planiraju na Markovom trgu - naime, u glavnu saborsku zgradu vratit će se uredi smješteni u Opatičkoj 8, u tu će pak zgradu preseliti službe Općih poslova Vlade i Sabora, a u njihove prostorije na Markovom trgu 3 proširit će se Ustavni sud.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara