Na Marsu postojali uvjeti za život

Tekst: J.D.
Foto: AFP


UVJETI pogodni za život, prvenstveno prisutnost vode, možda su postojali na Marsu prije puno milijardi godina, rekla je Europska svemirska agencija.

Orbiter Europske svemirske agencije Mars Express i NASA-in orbiter pronašli su hidrirane silikatne minerale na sjevernoj hemisferi Crvenog planeta, što je jasan znak da je tamo svojedobno tekla voda, navela je ESA.

Voda je bila prisutna na površini Marsa prije četiri milijarde godina, ali je tamo bila samo nekoliko stotina milijuna godina, rekao je glavni znanstvenik za projekt Jean-Pierre Bibring sa Sveučilišta u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ti su zaključci u suprotnosti sa zaključcima američkih znanstvenika koji su rekli da je prije 3,5 milijardi godina na Marsu postojao ocean koji je prekrivao trećinu površine planeta.

Prije 3,5 milijardi godina nije bilo oceana na Marsu

"Mars je prije 3,5 milijardi godina već izgubio atmosferu, a voda više nije bila stabilna u tekućem stanju na površini", rekao je Bibring.

"Voda je mogla teći u ogromnim mlazovima, ali nedostatak površinskih voda značio je da se nisu mogli formirati trajni oceani", dodao je. Voda je na površini mogla ostajati danima ili tjednima, ali ne milijunima godina nakon što je Mars izgubio atmosferu.

Hidrirani silikatni minerali pronađeni su u velikim kraterima na sjevernoj polutci Marsa. Krateri su duboki nekoliko kilometara, a slični minerali ranije su pronađeni na južnoj polutci Crvenog planeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara