Na Mesićevoj inauguraciji devet šefova država

PREDSJEDNIČKOJ inauguraciji Stjepana Mesića na drugi mandat, koja će se održati u petak u podne na Trgu sv. Marka, nazočit će devetorica šefova država, nekoliko ministara te više drugih svjetskih dužnosnika.

Od predsjednika država svoje sudjelovanje na Mesićevoj inauguraciji najavili su predsjednik Poljske Alexandar Kwasniewski, Litve Valdas Adamkus, predsjednik Bugarske Georgij Parvanov, Albanije Alfred Moisiu, SCG Svetozar Marović, Slovačke Ivan Gašparovič, predsjedavajući Predsjedništva BiH Borislav Paravac i predsjednici Makedonije Branko Crvenkovski i Ukrajine Viktor Juščenko.

Uz Paravca u Zagreb će stići i druga dvojica članova kolektivnog predsjedništva BiH Dragan Čović i Sulejman Tihić, a uz Marovića predsjednici Srbije Boris Tadić i Crne Gore Filip Vujanović.

Svoje su sudjelovanje također najavili i glavni tajnik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Jan Kubiš, potpredsjednik Europske komisije Franco Frattini te izaslanik glavnog tajnika NATO-a Gunther Altenburg, mađarski ministar vanjskih poslova Ferenc Somogy, zamjenik talijanskog ministra vanjskih poslova Roberto Antonione, posebni izaslanik slovenskog predsjednika Ivo Vajgl i apostolski nuncij Francisco Javier Lozano. Nazočni će biti i brojni veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ova će inauguracija biti nešto skromnija po broju stranih državnika koji će joj nazočiti nego prva Mesićeva inauguracija 2000. godine što je uobičajeno kada se radi o drugom predsjedničkom mandatu.

Zagrebačka je policija najavila da će inauguraciju osiguravati šestotinjak policajaca te specijalci i interventne postrojbe.

Mesić, koji je na nedavnim predsjedničkim izborima osvojio svoj drugi mandat, prisegnut će pred predsjednikom Ustavnog suda Petrom Klarićem koji će izvijestiti da su predsjednički izbori, održani 2. i 16. siječnja, provedeni u skladu s Ustavom i Zakonom o izboru predsjednika.

Ustavom je predviđeno da predsjednik pročita tekst prisege kojim svojom čašću priseže da će dužnost predsjednika države obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana, da će se držati Ustava i zakona, brinuti za poštovanje ustavnopravnog poretka, bdijeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.

Mesić bi zatim trebao održati inauguracijski govor, a onda u gradskoj palači Dverce primiti čestitke predstavnika hrvatske zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, te inozemnih državnih izaslanstava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara