Na pomolu nova kriza u BiH, Dodik krenuo u otvoreno razbijanje zemlje

Na pomolu nova kriza u BiH, Dodik krenuo u otvoreno razbijanje zemlje

Foto: Hina

PARLAMENT Republike Srpske je odlučio raspisati referendum kojim bi se osporila presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti 9. siječnja kao dana tog entiteta, a predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je slične referendume i ubuduće ustvrdivši kako su podjele u BiH sve dublje te kako ta država neće opstati.

Odluka o referendumu donesena je glasovima zastupnika iz srpskih stranaka dok su hrvatski i bošnjački zastupnici bojkotirali sjednicu.

Referendum na kojemu bi se birači s područja RS-a izjašnjavali prihvaćaju li presudu Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. siječnja kao entitetskog praznika trebao bi biti održan 25. rujna.

Opredijeli li se većina protiv te odluke, entiteski bi parlament na temelju takvog izjašnjavanja donio novi zakon kojim bi potvrdio 9. siječnja kao "Dan RS".

Ustavni sud BiH je u studenom prošle godine donio pravorijek po kojemu je obilježavanje tog datuma neustavno jer podsjeća na odluku koju je 1992. donio dio zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH proglasivši "republiku srpskog naroda u BiH".

Bio je to uvod u pokušaj odcjepljenja dijela teritorija BiH i njegova zadržavanja u sastavu "skraćene" Jugoslavije što je izravno dovelo do rata.

Presudom Ustavnog suda BiH parlamentu RS ostavljen je rok od šest mjeseci da izmijeni entitetski zakon o praznicima no to se nije dogodilo a vlasti u Banjoj Luci umjesto toga započele su široku kampanju osporavanja presude koja je rezultirala odlukom o raspisivanju referenduma.

"Ovime želimo dati legimitet jednoj praksi odlučivanja", kazao je na sjednici parlamenta Dodik koji je ponovo napao Ustavni sud BiH kao "instrument za preglasavanje Srba" poručivši kako je proglašenjem 9. siječnja kao neustavnog praznika taj sud "udario u zjenicu srpskog oka".

Dodik: BiH je podijeljena više nego ikada

Zaključio je kako se tijela vlasti BiH koriste za razgradnju RS što se mora zaustaviti pa će referendumi stoga ubuduće biti praksa.

"Ovo je trenutak koji srpski narod neće propustiti", zaprijetio je Dodik poručivši kako će nakon referenduma Ustavni sud BiH svoju presudu moći samo "okačiti mačku o rep".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodik je izjavio i kako je sve više uvjeren da u BiH nikakav kompromis i konsenzus nisu mogući te da Srbi ionako nisu imali nikakve koristi od BiH koja, po njegovu sudu, trenutačno opstaje samo stoga što njom upravlja međunarodna zajednica.

"BiH je danas podijeljena više nego ikada", kazao je Dodik zaključivši kako ta zemlja nema budućnost.

Obrazlažući prijedlog odluke o raspisivanju referenduma Radovan Višković, predsjednik kluba zastupnika Dodikova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ustvrdio je kako je Ustavni sud BiH donio nezakonitu odluku i to glasovima bošnjačkih i međunarodnih sudaca.

"Odluka Ustavnog suda je politička a ne pravna", kazao je Višković optužujući Ustavni sud BiH da "pritiskom na RS ruši Daytonski sporazum".

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić upozorio je kako se pod krinkom referenduma zapravo pokušava organizirati srpski plebiscit kojim bi se preglasali Bošnjaci i Hrvati.

Uvod u anarhiju

Podsjetio je kako je riječ o obvezujućoj odluci Ustavnog suda BiH te stoga njeno osporavanje predstavlja uvod u anarhiju.

Bratić je istaknuo kako se presuda temelji na međunarodnim pravnim normama i odnosi se na uklanjanje svake vrste diskriminacije jer je 9. siječnja kao praznik odražavao samo interese Srba.

Zastupnik hrvatsko-bošnjačke koalicije Domovina Nedim Čivić kazao je kako bi prije referenduma valjalo odgovoriti što je 9. siječnja 1992. donio Hrvatima i Bošnjacima na području današnje RS i koliko ih je tamo danas ostalo nakon pokušaja da se unutar BiH napravi jednonacionalna srpska paradržava.

Nitko od Hrvata i Bošnjaka nema ništa protiv da RS ima svoj dan no samo ukoliko se neće raditi o datumu koji će bilo koga diskriminirati, kazao je Čivić poručivši kako RS "nikada neće biti entitet samo srpskog naroda".

Klub koalicije Domovina pozvao je u petak visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da iskoristi ovlasti i spriječi provedbu referenduma kojim se krši ustav države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara