Na pomolu novi rat na Balkanu?

UKOLIKO pregovori o budućem statusu Kosova krenu u pogrešnom smjeru, na Kosovu će započeti novi rat, zaprijetio je nedavno bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova poznat po nadimku "Komandant Hodža", javlja ugledni njemački tjednik Der Spiegel.

Spiegel piše kako svi pokazatelji ukazuju na mogućnost izbijanja novog rata na Kosovu, te da prijeti izbijanje novog oružanog sukoba Srba i Albanaca.

Samedin Džezairi Xhesairi, bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova, zaprijetio je nedavno u Prizrenu izbijanjem novog rata "u slučaju da pregovori o budućem statusu Kosova krenu u pogrešnom smjeru".

Kako smatra Xhesairi, koji je usput kazao da je OVK još uvijek itekako dobro naoružana, jedini ispravan smjer pregovora bio bi onaj koji bi kosovskim Albancima jamčio neovisnost od Srbije. "

"Svaki političar koji bi potpisao bilo što drugo je mrtav čovjek." - kazao je "kapetan Hodža", a prenosi Der Spiegel.

Xhesairi tvrdi da OVK nikad zapravo nije raspuštena, a Spiegel navodi da na Kosovu "i druge paravojne organizacije prijete otmicama i ubojstvima."

Noću samozvani šerifi u crnim uniformama kontroliraju prolaznike i automobile u potrazi za navodnim državnim neprijateljima, piše njemački tjednik, pa dodaje kako se "i na srpskoj strani sve glasnije zvecka oružjem."

Der Spiegel piše da su na području sjeverno od Mitrovice navodno već aktivirani srbijanski policajci u civilu i gerilci spremni na borbu, koji će sjeverno Kosovo "ako zatreba i silom pripojiti matici Srbiji".

Te emocije ne potiču samo radikali u Beogradu, nego i Srpska pravoslavna crkva. Tako je patrijarh Pavle apelirao na svoje sunarodnjake da se "okupacija Kosova" ne smije prihvatiti bez otpora, zaključuje se u članku der Spiegela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara