NA POMOLU RAST AMERIČKIH KAMATNIH STOPA

Nestrpljivo očekivane ocjene predsjednika američke središnje banke Alana Greenspana u vezi situacije u najvećem svjetskom gospodarstvu prošloga su tjedna na svjetskim deviznim tržištima podigle tečaj dolara na najvišu razinu prema euru i švicarskom franku u zadnjih pet mjeseci.

Tečaj dolara dosegnuo je u jednom trenutku 1,1787 dolara za euro te 1,317 franaka, najviše razine u zadnjih pet mjeseci. Kraj tjedna dolar je dočekao 1,2 posto snažniji nego u tjednu ranije, s tečajem od 1,1847 dolara za euro.

Greenspan je u utorak izjavio da je prevladana prijetnja od deflacije u SAD-u te da su izgledi za gospodarski rast dobri, potaknuvši očekivanja tržišta u skori porast kamatnih stopa. Dan kasnije ocijenio je da inflacija još ne predstavlja prijetnju, no za tržište veći su značaj imali njegovi komentari od prethodnoga dana, kada je izjavio da deflacija, glavni razlog zbog kojeg su kamatne stope niske, više ne predstavlja problem.

"Tržište očekuje da će se Fed okrenuti zaoštravanju politike u ne tako dalekoj budućnosti", kazao je Mark Austin, valutni strateg u HSBC Marketsu. "Tijekom veljače i ožujka zabilježene su veće prodaje dolara, a sada ga ulagači kupuju". Očekuje se da će rast kamatnih stopa u SAD-u potaknuti jačanje dolara budući će time dolarski depoziti dobiti na privlačnosti kod ulagača. Tamošnje kamatne stope trenutno su na najnižim razinama u posljednjih 46 godina, no tržišta se nadaju njihovom povećanju do kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S druge strane, Europska središnja banka (ECB) na svom prošlotjednom sastanku nije mijenjala kamatne stope, trenutno u visini dva posto nasuprot jedan posto u Sjedinjenim Državama. Euro je pritisnuo i pokazatelj gospodarske optimističnosti njemačkog instituta ZEW, koj je u travnju smanjen na 49,7 indeksnih bodova prema u mjesecu ranije zabilježenih 57,6 bodova. Za tržišta koja su očekivala njegovo povećanje na 58 bodova bilo je to neugodno iznenađenje. "Izvješće ZEW-a vrlo je loše te ukazuje na novi krug slabih gospodarskih pokazatelja eurozone, što potiče fokusiranje na potencijalno smanjenje kamatnih stopa u eurozoni", kazao je Steven Pearson, valutni strateg u HBOS Treasury Servicies. "Postoje odstupanja u jačini američkog i oporavka u eurozoni, a to je loše po euro", dodao je.

Dok bi povećanje kamatnih stopa u SAD-u moglo stvoriti pritisak na druge zemlje da učine isto, analitičari kažu da će Japan sporo slijediti njihov primjer, obzirom na svoja očekivanja da će se deflacija nastaviti u idućoj godini. Jen se stoga nije značajnije mijenjao u odnosu na euro, ostavši blizu 129 jena za euro. No, oslabio je okojedan posto prema dolaru, na 108,9 jena za dolar.

S druge strane, britanska funta se našla pod jačim pritiskom nakon što je tek jedan član od ukupno devet u vijeću za monetarnu politiku britanske središnje banke Bank of England na prošlotjednom sastanku glasovao za povećanje kamatnih stopa. Funta se stoga spustila za oko 0,7 posto prema dolaru, dočekavši kraj tjedna na 1,766 dolara.

(Hina) xsbo ysbo

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara