Na popisu najtraženijih militanata u Saudijskoj Arabiji dvojica s državljanstvom BiH

ZAMJENIK ministra civilnih poslova BiH Zoran Tešanović potvrdio je u središnjoj informativnoj emisiji RTRS u subotu da se na popisu 36 militanata za kojima traga policija Saudijske Arabije nalaze dva državljana BiH.

?Osim Younusa Mohameda Al -Hiyaria, navodnog vođe saudijske Al Qaide, državljanstvo BiH posjeduje i Saudijac Zaid Saad Al-Shammary (31), ali za sada nije poznato gdje je ni na temelju čega je Al-Shammary dobio državljnstvo BiH?, izjavio je Tešanović.

?Jedina informacija koju možemo dati u ovom trenutku jest da Al-Shammary ima državljanstvo BiH. Detalje provjeravamo i bit će, nadamo se, u ponedjeljak poznati?, izjavila je telefonom za RTRS suradnica ministra civilnih poslova BiH Zijada Đapo.

Prema pisanju banjalučkih Nezavisnih novina od subote Younus Mohamad Al-Hiyari, navodno vođa saudijske Al Qaide, dobio je državljanstvo BiH u Konjicu 1996. godine, a putovnicu je dobio na temelju zasluga kao pripadnik 4. muslimanske brigade Armije Republike BiH (ARBiH) u Konjicu.

?Al-Hijari je 1994. godine zarobljen te je dvije godine proveo u hrvatskim logorima. Nakon razmjene tražio je da mu izdam potvrdu o služenju u Armiji, što sam i učinio. On je bio regularan pripadnik ARBiH i mogu reći da je bio dobar borac?, izjavio je za Nezavisne bivši zapovjednik 4. muslimanske brigade Nezim Halilović Muderis.

Saudijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova u utorak je izdalo nov popis s imenima 36 najtraženijih militanata koji su osumnjičeni za brojne napade u Saudijskoj Arabiji. Saudijske vlasti ponudile su nagradu od 1,8 milijuna dolara svakome čija informacija dovede do uhićenja militanata ili spriječi planirani napad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara