Na primanju za strane diplomate Pahor nahvalio suradnju Slovenije i Hrvatske

Na primanju za strane diplomate Pahor nahvalio suradnju Slovenije i Hrvatske

Screenshot: YouTube

NA TRADICIONALNOM primanju za strane diplomate koji su akreditirani u Ljubljani slovenski predsjednik Borut Pahor istaknuo je važnost suradnje s Hrvatskom u nastojanjima da se stabilizira njihovo šire okruženje na jugoistoku.

"Slovenija i Hrvatska će kao članice Europske unije i NATO saveza i dalje pomagati međunarodnoj zajednici kako područje zapadnog Balkana ne bi postalo novo žarište sukoba i napetosti uz ona koja već postoje u svijetu", kazao je Pahor o inicijativi za regionalnu suradnju i jačanje političkog povjerenja na različitim razinama koju su dvije države inicirale prije šest godina.

Pahor je rekao kako je spomenuta inicijativa premašila sva njegova prvotna očekivanja i da se raduje što se ta suradnja uspješno nastavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći dio govora Pahor je namijenio izbjegličkoj krizi, ocijenivši da ona ugrožava ono što je EU do sada postigla ako se ne nađe zajedničko djelotvorno rješenje, dodavši da je i osobno za koncept produbljivanja, jačanja i proširenja Europske unije i njenu reformu koja će odgovoriti izazovima koji stoje pred starim kontinentom.

"Nema nikakve sumnje da nova vizija Europe znači u prvom redu njezinu ukupnu konsolidaciju i produbljivanje suradnje", kazao je Pahor, dodavši da Slovenija mora ostati i u schengenskom prostori i u eurozoni, koji su načeti izbjegličkom krizom.

Pahor je rekao kako smatra da projekt širenja EU-a treba nastaviti, među ostalim i zato da se spriječi destabilizacija Balkana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara