Na proljeće Hrvatska dobiva strategiju održivog razvoja

Hrvatska Vlada bi do kraja siječnja trebala izraditi nacrt Strategije održivog razvoja, a konačna strategija trebala bi biti donijeta u proljeće iduće godine.

To je najavio ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Božo Kovačević na večerašnjoj 6. godišnjoj skupštini Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj na kojoj je prihvaćeno godišnje izvješće Upravnog vijeća Savjeta.

Također su predstavljena dva nova člana Savjeta - porečka Plava laguna i Zagrebačka pivovara.

Ministar Kovačević kazao je da će Vlada kroz strategiju održivog razvoja dati svoj doprinos održivom razvoju.

Temelj te strategije bit će kratka analiza postojećih strategija održivog razvoja i usklađivanje stajališta Vladinih resora, poslovnog svijeta i nevladinih udruga.

´Riječ je o prijedlogu optimalnih odnosa triju komponenti - gospodarske, socijalne i zaštite okoliša - prilagođenih hrvatskim uvjetima´, naglasio je ministar Kovačević.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, Vladimir Ferdelji, naglasio je kako je Savjet uspio proširiti i javnosti približiti važnost održivog razvoja, no da tu ideja provodi premali broj hrvatskih tvrtki.

Ravnateljica Savjeta, Višnja Jelić-Mueck, kao najveći uspjeh Savjeta istaknula je kako su se od ovog mjeseca - zahvaljujući njihovoj kampanji da se odvoz komunalnog otpada u Zagrebu gospodarstvenicima naplaćuje po količini, a ne po kvadraturi - za 17 društava, među kojima Ericsson Nikola Tesla, Lura i Pliva, naknade počele naplaćivati prema broju odvoza.

Naglasila je da takva ugovorna mogućnost postoji za još 700 gospodarstvenika, te da će tu kampanju u idućoj godini usmjeriti i prema drugim gradovima.

Od ostalih aktivnosti u 2003. najavila je da će se zalagati za učinkovitije partnerstvo s gospodarskim organizacijama, te za ravnopravniji dijalog s Vladom.

Također je najavljeno i osnivanje sveučilišnog poslijediplomskog studija za upravljanje okolišem koji bi trebao početi u Dubrovniku iduće jeseni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara