NA PROSLAVI SREDNJOEUROPSKOGA KATOLIČKOG DANA U MARIAZELLU OKO DESET TISUĆA HRVATSKIH HODOČASNIKA

U starom austrijskom marijanskom svetištu u Mariazellu po kiši i hladnom vremenu održana je danas pod motom "Krist nada Europe" središnja proslava Srednjoeuropskoga katoličkog dana na kojoj se okupilo više oko 100.000 hodočasnika iz osam srednjoeuropskih država, među kojima i oko deset tisuća Hrvata.

U ime domaćina, biskup iz Graza msgr. Egon Kapellari pozdravio je nazočne, a posebice predsjednike država i vlada, predsjednika Europske komisije Romana Prodija, kardinale, biskupe i svećenike. Pritom je napomenuo kako im je zajednička zadaća i na tome mjestu "ojačati kršćansko zajedništvo nove Europe".

Svetoj misi u Mariazellu, osim hrvatskih hodočasnika, bili su nazočni predsjednik Vlade Ivo Sanader sa suprugom i ministar kulture Božo Biškupić.

Na početku liturgijskog slavlja prikazana je viodeoporuka pape Ivana Pavla II., koji je pozdravio sve hodočasnike "ujedinjene u molitvi za Europu".

Svetu misu na proslavi predvodio je izaslanik Svetog Oca, kardinal Angelo Sodano, koji je blagoslovio vodu u replici Višeslavove krstionice, postavljene u podnožju oltara.

U propovijedi nadbiskup bečki, kardinal Christoph Schoenborn istaknuo je kako u Mariazellu nikad nije bilo više hodočasnika. Govoreći o tragovima nacionalsocijalističkih i komunističkih ideologija, bezboštvu koje je ostavilo duboka traga, te o žrtvama poginulima za današnju Europu, istaknuo je da su kršćanski temelji Europi potrebni kako bi uspjelo njezino jedinstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bečki nadbiskup napomenuo je da je u Europi danas potrebna zaštita ljudskog života od početka do kraja.

"Biti kršćanin znači brinuti se za nerođene, buduće majke, pratiti umiruće, zauzimati se za pravdu i solidarnost, one koji ne mogu opstati, te za izobrazbu, starce, one koji su izgubili radna mjesta", rekao je kardinal Christoph Schoenborn. Na kraju propovijedi posebice se zauzeo da "nedjelja postane zajednički dan za Boga i ljude".

Na kraju liturgijskog slavlja biskupi iz osam srednjoeuropskih zemalja - Austrije, BiH, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Slovačke i Slovenije - uputili su svoje poruke.

"Usred obrazovanog društva kršćani danas moraju dobro poznavati veličanstvenu sveukupnost kršćanske vjere da bi u susretu s drugim religijama i životnim stilovima bili prihvaćeni ozbiljno i da bi mogli opstati. Katekizam Katoličke crkve važna je pomoć u osvajanju dubljeg vjerskog znanja", poručio je kardinal Josip Bozanić.

U liturgijskome slavlju sudjelovalo je više od tisuću pjevača, među kojima i zagrebačka skupina "Fides".

(Hina) xta/mc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara