Na prvom ročištu protiv Glavaša i Fehira saslušani Tomljanović i Bill

NA PRVOM istražnom ročištu protiv Branimira Glavaša i Krunoslava Fehira, osumnjičenih za ratni zločin protiv civila u Osijeku 1991. saslušani su bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Željko Tomljanović i osječki ratni dragovoljac Vjenceslav Bill.

Na zagrebačkom Županijskom sudu kao svjedok se trebao pojaviti i prvi hrvatski ministar obrane general Martin Špegelj, no, nije došao.

"Nakon prvih svjedoka mogu se izraziti jedino sportskim rječnikom: obrana - optužba 2 prema 0", izjavio je Glavaš izlazeći iz Suda. On je, naime, iskoristio svoje pravo da prisustvuje ispitivanju svjedoka, kojima, po riječima njegovih odvjetnika, nije postavljao nikakva pitanja.

No, zadovoljstvo saslušanjima izrazila je i zagrebačka županijska državna odvjetnica Višnja Lončar koja u ovom slučaju predvodi tim tužitelja.

U saslušanju pred istražnim sucem Zdenkom Posavcem bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Tomljanović kazao je da ne može govoriti o Glavaševim zaduženjima u obrani Osijeka, jer Glavaš tada nije bio u sastavu MUP-a, kao ni navodna "Prištabska četa" ili "Branimirova obrambena bojna". Kazao je i da nema saznanja o "postupcima protiv određenih srpskih civila" ili da je Sekretarijat za narodnu obranu preuzimao neke policijske ovlasti.

Navodni pripadnik Glavaševih ratnih postrojbi Vjenceslav Bill kazao je pak da je znao za stradavanja civila u ratnom Osijeku, no da ne zna niti za jedan konkretan slučaj dovođenja ili ispitivanja u zgradi Sekretarijata za narodnu obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije godišnjih odmora sudac Posavec zakazao je još jednu raspravu za četvrtak 20. srpnja, kada bi trebao ispitati dvojicu svjedoka, ratnog generala Karla Gorinšeka i pukovnika Ivana Gruića.

U istražnom zahtjevu Državno je odvjetništvo zatražilo saslušanje ukupno 45 svjedoka te provođenje dodatnih sudsko-medicinskih i balističkih vještačenja.

U predistražnom postupku nezavisni saborski zastupnik Glavaš je pred istražnim sucem odbacio sve optužbe tužiteljstva koje ga tereti za zlostavljanje troje srpskih civila te ubojstvo dvojice, od kojih se jednom gubi svaki trag.

Fehira, bivšeg pripadnika osječke postrojbe kojom je 1991. zapovjedao Glavaš, sumnjiči se da je zlostavljao jednog zarobljenog civila i pucao u njega. On je pred istražnim sucem priznao zločin i optužio Glavaša kao nalogodavca.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara