Na Rabu brutalno ubijeno deset supova

Na Rabu brutalno ubijeno deset supova

U BLIZINI Lopara na otoku Rabu pronađeno je deset tijela bjeloglavnih supova, zakonom zaštićenih ptica kojih u Hrvatskoj ima još samo 200-tinjak. Jedan sup pronađen je živ, ali teško je ranjen i pitanje je hoće li preživjeti, piše Jutarnji list.

Tijela ubijenih supova pronašao je mještanin Lopara Antun Marušić, o čemu je odmah obavijestio Eko centar u Cresu. Leševi ptica pronađeni su razbacani na kamenjaru u krugu 30-tak metara, a teško ozlijeđeni sup prebačen je na Cres.

Na tijelima tri supa pronađene su prostrijelne rane od sačme, a biolog Damjan Nenadić, stručni suradnik Eko centra, ne isključuje mogućnost da su ptice otrovane. Nenadić je dodao kako su supovi ubijeni nedavno, prije najviše tri dana.

Očevid na licu događaja izvršili su i djelatnici rapske policije, koji pretpostavljaju da su supovi ubijeni negdje drugdje, budući da nisu nađeni nikakvi materijalni dokazi likvidacije na mjesto gdje su pronađena tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jutarnji" piše kako u Hrvatskoj živi 120 parova bjeloglavih supova, a žive na samo četiri otoka: Cresu, Plavniku, Krku i Prviću.

Voditelj Eko centra Goran Sušić šokiran je brutalnom likvidacijom tako velikog broja zaštićenih ptica: "Riječ je o presedanu, a za ovakav čin predviđena je kazna od 400 do 500 tisuća kuna."

Sljedećeg tjedna bit će poznati rezultati obdukcije koja će se provesti na institutu za patologiju zagrebačkog Veterinarskog fakulteta, kada bi trebao biti objavljen i uzrok smrti ovih zakonom zaštićenih životinja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara