Na Reaganovu smrt i dalje stižu reakcije iz svijeta

IZ SVIJETA i dalje stižu reakcije na smrt nekadašnjeg predsjednika SAD Ronalda Reagana, pa je tako glasnogovornik Svete stolice Joaquin Navarro Valls izjavio kako je papa Ivan Pavao II vijest o Reaganovoj smrti primio "s velikom žalošću".

Glasnogovornik je dodao kako je Papa, koji je u dvodnevnom posjetu Švicarskoj, Reaganovoj supruzi Nancy poslao poruku suosjećanja u petak, prilikom posjeta Vatikanu sadašnjeg predsjednika SAD Georgea Busha, jer je znao kako joj je suprug "jako bolestan".

I izraelska je vlada u nedjelju uputila izraze sućuti američkom narodu i vladi u povodu Reaganove smrti.

"Predsjednik Reagan bio je prijatelj Izraela i tijekom njegova obnašanja dužnosti predsjednika odnosi između dviju zemalja temeljili su se na međusobnom razumijevanju i suradnji", priopćeno je iz izraelske vlade.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder poslao je poruku sućuti Bushu, izrazivši "veliku tugu" zbog Reaganove smrti, u kojoj je napisao kako će se "Njemačka uvijek s poštovanjem sjećati" bivšeg predsjednika zbog njegove uloge u okončanju Hladnog rata.

I njemački predsjednik Johannes Rau odmah je u priopćenju izrazio žaljenje zbog Reaganove smrti, naglasivši kako je on bio "istinski prijatelj i saveznik Njemačke u teškim vremenima".

Portugalski premijer Jose Manuel Durao Barroso izrazio je "duboku tugu" zbog smrti bivšeg američkog predsjednika, osobito se spomenuvši njegove "hrabrosti".

"Velikim je dijelom baš njegova hrabrost omogućila otpor i konačnu pobjedu nad totalitarizmom koji je vladao u istočnoj Europi i bivšem Sovjetskom savezu", kazao je u poruci portugalski premijer.

Reagan je bio "veliki predsjednik SAD", ocijenio je zamjenik talijanskog premijera Gianfranco Fini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povijesne knjige spominjat će ga zbog ključnog doprinosa raspadu SSSR-a koji je imala njegova strategija rata zvijezda", kazao je Fini.

Reagan je tijekom svojeg mandata pokrenuo utrku u naoružanju koja je iscrpila SSSR i tako 1991. pridonijela padu, kako ga je on zvao, "carstva zla".

Bivši poljski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Lech Walesa Reagana se sjetio kao osobe koja se borila protiv komunističkog sustava i pridonijela njegovu padu.

"Reagan je pripadao krugu ljudi koji su prešutnim dogovorom surađivali u cilju propasti suludog i smrtonosnog komunističkog sustava", kazao je Walesa o američkom predsjedniku koji je u Poljskoj upravo zbog uloge u rušenju komunizma bio iznimno popularan.

"Duboku tugu" u nedjelju je izrazio i nekadašnji čelnik SSSR-a Mihail Gorbačov, koji je zajedno s Reaganom 1986. sudjelovao na povijesnom sastanku na vrhu u Reykjaviku kojim je omogućeno okončanje Hladnog rata.

"Za mene je on veliki predsjednik", rekao je Gorbačov.

U povodu Reaganove smrti oglasio se i bivši njemački kancelar Helmut Kohl, naglasivši kako je nekadašnji predsjednik SAD bio "veliki prijatelj Nijemaca".

"Mi Nijemci moramo mu biti jako zahvalni, a cijeli svijet i Europa posebno imali su sreću što su ga imali", kazao je Kohl u priopćenju.

Ronald Reagan bio je američki predsjednik u dva uzastopna mandata između 1981. i 1989., a umro je kasno u subotu u Los Angelesu u dobi od 93 godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara