Na Rezoluciju o Hrvatskoj 113 amandmana!

Na Rezoluciju o Hrvatskoj 113 amandmana!

Foto: AFP

ZASTUPNICI Europskog parlamenta podnijeli su 113 amandmana na prijedlog Rezolucije o prihvaćanju potpisivanja pristupnog ugovora s Republikom Hrvatskom, javlja HRT. Prijedlog je u EP-u prije tjedan dana predstavio parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda, a o njemu će 17. studenog odlučivati Odbor za vanjske poslove. Europski parlament rezoluciju o Hrvatskoj trebao bi prihvatiti 1. prosinca.

U brojnim amandmanima europarlamentarci pozivaju na poštovanje ljudskih i manjinskih prava te jednakost spolova. Tako zastupnica Zelene stranke od hrvatskih vlasti traži detaljnu istragu protiv počinitelja nasilja nad sudionicima Parade ponosa koja se u lipnju održala u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HRT javlja i kako zastupnik talijanske lige Nort traži da se sva crkvena imovina konfiscirana za vrijeme komunizma vrati pravim vlasnicima. Iako nije izrijekom spomenuto, lako je zaključiti da se ovaj amandman odnosi na slučaj samostana Dajle.

U amandmanima se uz niz jezičnih i tehničkih dorada traži i dovršetak imenovanja sudaca, da se povratak izbjeglica prati gospodarskim mjerama, brže procesuiranje ratnih zločina, pogotovo kada su žrtve bili Srbi. Upućen je i poziv Vladi za rješavanje bilateralnih pitanja sa susjedima, posebice sa Srbijom. Također se ističe da bi vlast trebala potvrditi privrženost neovisnosti i slobodi medija.

Kroz predložene amandmane upućene su i pohvale Vladi za odlučnost u borbi protiv korupcije na svim razinama te poziv članicama Unije da se suzdrže od postavljanja ograničenja ulasku hrvatskih radnika. Također je istaknuto da je ulazak Hrvatske u EU poticaj susjednim državama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara