Na ribnjaku Grudnjak odstrijeljeno 5 labudova zbog testa na ptičju gripu

PET LABUDOVA s ribnjaka Grudnjak u općini Zdenci danas je odstrijeljeno zbog testiranja na virus ptičje gripe, izjavio je Hini glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Mladen Pavić.

Testiranjem će se provjeriti zdravstveno stanje populacije labudova, kako bi se vidjelo prijeti li im još uvijek, četiri tjedna od pojave bolesti i svih poduzetih mjera, smrtonosni virus H5N1, rekao je Pavić.

Virus ptičje gripe otkriven je 21. listopada na šest labudova s ribnjaka Grudnjak, a tri dana kasnije i kod dva labuda s našičkog ribnjaka 1905. Labudovi na kojima je otkriven virus H5N1 pripadali su istom jatu.

Dva nova žarišta ptičje gripe u Kini

Kina je danas objavila da postoje dva nova žarišta ptičje gripe, jedno u pokrajini Shanxiju na sjeveru zemlje, a drugo u sjeverozapadnome Xinjiangu, pa je ukupan broj žarišta u mjesec dana narastao na 15, objavila je agencija Nova Kina.

U Shanxiju su od ptičje gripe uginule 8103 ptice, javila je ta agencija, a u Xinjiangu je kraj glavnoga grada Urumqija, pronađeno osam uginulih ptica.

Kina je u srijedu izvijestila o prvim smrtnim slučajevima od ptičje gripe u provincijama Hunan i istočnom Anhuiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara