Na Sardiniji otkrivena nova vrsta šišmiša

ZNANSTVENICI sa Sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu u suradnji s talijanskim kolegama, na Sardiniji su otkrili novu, petu vrstu europskih dugouhih šišmiša sardinijskog dugouhog šišmiša.

Na temelju morfoloških i genetskih ispitivanja znanstvenici su zaključili da se sardinijski dugouhi šišmiš znatno razlikuje od drugih dugouhih europskih šišmiša.

Osim toga, znanstvenici su na Sardiniji otkrili i podvrstu smeđeg dugouhog šišmiša, koji je vrlo raširen u Europi. ´Njihovo je postojanje dokaz koliko je otok bitan u očuvanju europske populacije šišmiša´, istaknuli su znanstvenici u stručnom časopisu ´Acta Chiropterologica´.

Populacija sardinijskog dugouhog šišmiša čini se da i nije baš mala. Budući da se pojavljuje samo na Sardiniji, predstavlja prirodnu vrijednost visokog stupnja, te se time svrstava na sam vrh Crvene liste europskih zaštićenih vrsta, objasnio je Andreas Kiefer.


On i njegov kolega Michael Veith iz Instituta za zoologiju Sveučilišta Johannes Guttenberg u Mainzu te znanstvenici iz Centra za promatranje i zaštitu šišmiša na Sardiniji, novu su vrstu, stručno nazvanu Plecotus sardus, pronašli na tri jako pošumljena područja u Sardiniji na kojima ima i niz prirodnih špilja koje tim životinjama služe za prezimljavanje.

Znanstvenici su u ljeto 2002. otkrili i alpskog dugouhog šišmiša koji živi na visinama i prepoznatljiv je po bijelom i dugom krznu na trbuhu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara