Na sjeveru Europe tri tisuće polarnih medvjeda

Na sjeveru Europe tri tisuće polarnih medvjeda
OKO TRI tisuće polarnih medvjeda živi uz Barentsovo more na sjeveru Europe, vidi se iz rezultata prvoga popisa tih životinja kojim se željela ocijeniti njihova osjetljivost na zagađenje i topljenje leda.

Istraživanje su proveli Rusi, Norvežani i Britanci, a pokazalo je da je broj medvjeda u regiji pri dnu prethodne grube procjene od tri do pet tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ipak, "oko tri tisuće životinja relativno je velik broj u biološkim relacijama", kaže u priopćenju norveško ministarstvo zaštite okoliša. Riječ je o 12 posto od ukupnoga broja od 25 tisuća polarnih medvjeda u svijetu.

"Taj nam popis daje dobro polazište za dalju zaštitu te životinje. Znamo da su polarni medvjedi izloženi zagađivačima iz okoliša i klimatskim promjenama na Arktiku", rekao je ministar Knut Arild Hareide.

U studenome je osam država sastavilo izvještaj prema kojemu se arktičko područje zagrijava dvostruko brže od ostatka Zemlje, a većina znanstvenika smatra da je za to krivo gomilanje stakleničkih plinova nastalih izgaranjem fosilnih goriva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara