Na sudu američka financijska agencija Fannie Mae

Foto: Fannie Mae

AMERIČKA komisija za sigurnost i razmjenu tužila je bivše čelnike Fannie Mae i Freddie Maca, Daniela Mudda i Richarda Syrona, zbog skrivanja istine o visini drugorazrednih hipotekarnih kredita kompanijama za više stotina milijardi dolara.

Fannie Mae je financijska agencija koju subvencionira američka vlada novcem poreznih obveznika, a koja je odgovorna za izdavanje više od pedeset posto hipotekarnih osiguranja. Freddie Mac, hipotekarna agencija sa sjedištem u Virginiji, pristala je preuzeti odgovornost za svoje postupke navodi Bussinessweek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U optužnici se navodi da su Syron, Mudd i ostali izvršitelji svjesni opasnosti izlaganja drugorazrednim hipotekarnim zajmovima bez garancije. U razdoblju od 2007. do 2008. prema izjavama izvršnih direktora, izloženost agencije Freddie Mac drugorazrednim hipotekarnim zajmovima kretala se od 2 do 6 milijardi, međutim stvarna izloženost bila je 244 milijarde, dok je stvarna izloženost Fannie Mae u periodu od 2006. do 2008. iznosila 10 puta više od 4,8 milijardi dolara što je bila službena brojka.

Obje ove agencije ujedno su i primarni vjerovnici studentskih kredita. Mjehur duga studentskih kredita već je nekoliko godina veći od ukupnog duga debitnih i kreditnih kartica. Zbog ekstremno visokih troškova visokog obrazovanja u Americi 80 posto studenata s fakulteta izlazi s dugom kojeg se ne uspjevaju riješiti do kraja života zbog čega se u SAD-u o studentskom dugu govori kao o dužničkom ropstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara