Na Trgu sv. Petra veselje, pa razočarenje

CRNI dim iz dimnjaka Sikstinske kapele pojavio se u utorak nešto prije 12 sati i označio da ni nakon današnjeg glasovanja 115 kardinala nije izabralo novoga papu.

Više tisuća vjernika okupljenih na Trgu Sv. Petra u iščekivanju bijeloga dima, ostalo je razočarano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nijedan od kardinala nije ni u ovom glasovanju, drugog dana od početka glasovanja otkako su se u ponedjeljak poslijepodne kardinali zatvorili na konklavi za izbor pape, dobio potrebnih 77 glasova, odnosno dvotrećinsku većinu potrebnu da bude izabran za Petrova nasljednika.

Vjerojatno je među kardinalima izbornicima došlo do podjele vjerojatno između tzv. progresivnih i konzervativaca te nije postignuto suglasje oko imena budućeg pape.

Glasovanje se nastavlja poslijepodne, a rezultat će se znati oko 19 sati. Kardinali i ujutro i poslijepodne glasuju u dva navrata.

Prvo veselje, pa razočarenje

Nije samo dim u utorak nešto prije 12 sati prevario vjernike na Trgu Sv. Petra, jer je kao i u ponedjeljak navečer najprije bio sivkast, više bijel nego crn, nego su u podne počela zvoniti i crkvena zvona tako da je Trgom sv. Petra u jednom trenutku odjeknuo pljesak i usklik radosti jer su ti znakovi protumačeni kao objava o izboru novoga pape.

No, nekoliko trenutaka nakon toga počeo je izlaziti crni dim i svijet okupljen na trgu shvatio je da zvona zvone jer je bilo točno 12 sati, a ne zato što je izabran novi papa. Čak se čuo i zvuk topa u 12 sati, s obližnjeg brda Giannicolo koji se oglašava svakog dana u to vrijeme. Nakon trenutka veselja, pljeska i usklika sreće nastalo je novo razočaranje, do novog glasovanja kardinala u 16,30 sati.

Na trgu Sv. Petra viju se zastave zemalja cijeloga svijeta dok predstavnici katoličkih vjernika biraju poglavara. I nakon jutrošnjeg glasovanja katolički vjernici još uvijek nemaju svoga papu i poglede usmjeruju na dimnjak Sikstinske kapele.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara