NA URANU OTKRIVEN UGLJIČNI MONOKSID

Francuski su znanstvenici prvi put, pomoću velikoga teleskopa Europskoga južnog opservatorija, otkrili molekule ugljičnoga monoksida u atmosferi Urana, sedmoga planeta Sunčeva sustava. L

Znanstvenici pod vodstvom Therese Encrenaz (francuski Nacionalni centar za znanstvena istraživanja, Pariški opservatorij, Sveučilišta Paris VI i Paris VII), misle da ta molekula najvjerojatnije ne potječe s Urana te da je stigla s nekim od tzv. mikrometeorita.

Unatoč tome što ih obično smatraju "zaleđenim divovima" u vanjskom dijelu Sunčeva sustava, golemi planeti Uran i Neptun, slične veličine i gustoće, ipak se jako razlikuju.

Metodom milimetarske spektroskopije primijećene su velike količine molekula ugljičnog monoksida i cijanovodične kiseline (HCN) u stratosferi Neptuna, a istom tehnikom promatranja nisu primijećene na Uranu.

Velika količina ugljičnog monoksida na Neptunu (oko 1000 puta više nego na Jupiteru i Saturnu) navodi na zaključak da ta molekula dolazi uglavnom iz unutrašnjosti planeta, a taj podatak znanstvenicima govori na koji je način planet nastao.

Novim mjerenjima u spektru infracrvene svjetlosti otkriven je ugljični monoksid u atmosferi Urana. To je otkriće omogućeno velikom osjetljivošću infracrvenog spektrometra ISAAC, smještenog na postolje 8-metarskoga teleskopa Europskoga južnoga opservatorija u Čileu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spektralni tragovi molekule ugljičnog monoksida pojavljuju se u emisiji, a mogu se objasniti fluorescencijom, jer su molekule pobuđene sunčevim zrakama. Molekula ugljičnog dioksida nalazi se u nižim slojevima stratosfere Urana (učestalost joj je oko 30 puta manja nego na Neptunu), ali je ima manje nego u dubokoj troposferi", tvrde znanstvenici u službenome priopćenju.

Ako ovi rezultati budu potvrđeni, može se zaključiti da ugljični monoksid na Uranu ne potječe s tog planeta, a to bi značilo da je stigao, kao i voda u stratosferi Urana i ostalih velikih planeta, s mikrometeorita koji se kreću među planetima, a privlače ih njihove gravitacijske sile.

Kad je riječ o malim količinama ugljičnoga monoksida u troposferi Urana, ona je možda pokazatelj strukturnih razlika između tih "zaleđenih divova". Čini se da je atmosfera Neptuna mnogo turbulentnija od one na Uranu, a unutarnja toplina Neptuna, koju je izmjerila sonda Voyager 2, viša je od one na Uranu.

Unutarnja energija Neptuna vjerojatno potiče nestabilnost atmosfere i pogoduje podizanju ugljičnoga monoksida, koji nastaje u dubini atmosfere, dok takav mehanizam na Uranu ne postoji.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara