na veliku gospu mnogobrojni vjernici i hodočasnici u marijanskim svetištima

I za ovogodišnju proslavu Velike Gospe ili Uznesenja Marijina, 15. kolovoza, očekuju se mnogobrojni vjernici i hodočasnici u marijanskim svetištima diljem Hrvatske.

U povijesti hrvatskoga naroda Isusova majka imala je iznimno važnu ulogu te odatle njegova privrženost Mariji, koju često naziva Kraljicom Hrvata.

Kardinal Josip Bozanić na svetkovinu Velike Gospe predvodit će svečano misno slavlje u 11 sati u svetištu Majke Božje Bistričke. U svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju središnje blagdansko misno slavlje, koje počinje procesijom u 9,30 sati gradskim ulicama, predvodit će u 11 sati splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. U svetištu na Trsatu misno će slavlje u 18,30 sati predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić. Zadarski nadbiskup Ivan Prenđa u 19 sati predvodit će misno slavlje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži.

U svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu misu će u 10 sati predvoditi đakovački i srijemski biskup Marin Srakić. Prvi put rijeci hodočasnika aljmaškoj Gospi od Utočišta pridružit će se stopostotni invalidi iz Osijeka, Vinkovaca, Slavonskoga Broda i Siska. U središnjemu marijanskom svetištu gospićko-senjske biskupije u Krasnom u 11 sati misno će slavlje predvoditi biskup Mile Bogović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U susjednoj BiH kardinal Vinko Puljić predvodit će misu u 19 sati u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stupu, a banjolučki biskup Franjo Komarica na Veliku Gospu predvodit će misu 10 sati. Tim će se misnim slavljem proslaviti 135. obljetnica osnutka Samostana trapista "Marija Zvijezda".

Najstariji očuvani Marijin lik u umjetnosti u Hrvata pronađen je u ruševini crkve u Biskupiji kod Knina, koju je u 11. stoljeću podigao kralj Zvonimir.

Na poziv hrvatskih biskupa, u povodu proslave 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata i 1000. obljetnice prvoga hrvatskog marijanskog svetišta Gospe od Otoka u Solinu - 1976. od vjerničkih darova način je odljev od srebra i zlata - Gospin lik iz Zvonimirove bazilike, nazvan Gospom Velikoga Hrvatskog Zavjeta. Odljev je simbol hrvatske povijesti, vjere i narodnog zajedništva, a izložen je na štovanje u solinskome svetištu.

(Hina) xmc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara