Na zagrebačkim fakultetima nakon srpanjskog roka ostalo nepopunjeno oko 670 mjesta

NA ZAGREBAČKE se fakultete na srpanjskom razredbenom roku, po podacima rektorata zagrebačkog Sveučilišta, upisalo više od 11.000 studenata, a za jesenski je rok preostalo još oko 670 nepopunjenih mjesta.

Najviše mjesta nepopunjeno je ostalo na Katoličkom bogoslovnom (149), a slijedi ga Prirodoslovno matematički fakultet (118).

Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu za jesenski je rok ostalo 81, na Rudarsko-geološkom 66, na Fakultetu strojarstva i brodogradnje 49, na Metalurškom fakultetu u Sisku 36, na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu 35, na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije 29, na Akademiji dramskih umjetnosti 24, na Agronomskom fakultetu 20, na Prehrambeno biotehnološkom 18, na Fakultetu prometnih znanosti 16, na Hrvatskim studijima i Muzičkoj akademiji po 15, te na Filozofskom fakultetu 1,5 upražnjeno mjesto.

Prijave za rujanski razredbeni rok zaprimaju se od 31. kolovoza do 2. rujna, razredbeni ispiti su od 5. do 7. rujna, a upisi od 9. do 10. rujna.

Prorektor za nastavu i studente Sveučilišta Vjekoslav Jerolimov danas je, na konferenciji za novinare, napomenuo kako će se upisna kvota od ukupno 12.174 mjesta na akreditiranim fakultetima do jeseni povećati za 1400 do 1500 mjesta, koja će se otvoriti na fakultetima koji su još u postupku akreditacije.

Jerolimov je ponovio je ocjenu da će upisne kvote za oko 15 posto probiti studenti koji se upisuju uz korištenje prava propisanih Zakonom o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Izmjenama tog zakona značajno je, naime, proširen krug osoba koje imaju pravo izravnog upisa na fakultete, pa je ove godine na taj način upisano čak 1216 studenata, dok ih se lani upisalo 147.

Jerolimov je najavio da će Rektorat analizirati kvalitetu studenata koji su pri upisu koristili različite povlastice, kao i učinke njihova upisa na kvalitet akademskih sadržaja.

Nadležne institucije najesen će morati razmotriti i etičke i pravne aspekte takvog upisivanja na fakultete, a njegovi pravi učinci moći će se vidjeti tek nakon nekoliko godina, smatra Jerolimov.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara