Na zagrebačkom sveučilištu informativni dan o programu Tempus

INFORMATIVNI dan o programu Tempus, kojemu je cilj usklađivanje visokoškolskih sustava Hrvatske i drugih tranzicijskih zemalja sa zemljama Europske unije, održava se danas na Sveučilištu u Zagrebu.

Tempus se temelji na međunarodnoj znanstvenoj suradnji koja je jedna od središnjih strateških interesa hrvatske znanstveno-istraživačke zajednice, rekao je ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego. Dan Tempusa služi da potaknemo što više znanstvenika da se kandidiraju i sudjeluju u međunarodnim projektima, kazao je Flego i dometnuo kako je potrebno samo "sagnuti se i pokupiti novce koji leže na cesti".

Ovo je treća godina provedbe Tempusa za koji je ukupno odobreno 7,1 milijuna eura za 26 od 96 podnesenih projekata iz područja usuglašavanja nastavnih programa s programima EU-a, unaprjeđivanja institucija i upravljanja sveučilištima, kazala je pomoćnica ministra Nada Švob Đokić.

U sljedećoj godini EU planira izdvojiti tri milijuna eura za projekte u Hrvatskoj koji će se moći kandidirati na natječaju sredinom prosinca ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pripreme za Tempus program provode se zaredom na sveučilištima u Osijeku, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Splitu u organizaciji Ministarstva znanosti i tehnologije i tih sveučilišta.

Hrvatski znanstvenici dovoljno su aktivni u kandidiranju projekata u okviru Tempusa, ali nisu svi programi dovoljno kvalitetni, pa stoga radimo posebne pripreme za to, kazao je predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj Enrique Aguado Asenjo.

Ministar Flego izjavio je da nije zadovoljan stanjem hrvatske znanosti zbog slabe primjene znanja u društvu i niskih ulaganja u znanstveno-istraživački rad.

Hrvatska ulaže oko jedan posto, a zemlje EU-a odlučile su od 2010. ulagati tri posto bruto domaćeg proizvoda.

Ocjene o razvojnoj efikasnosti znanosti znat će se tek nakon završetka ciklusa razvojnih projekata koji su na početku, kazao je ministar Flego.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara