Na zagrebačkom Trgovačkom sudu od 15. ožujka počinju mirenja

U OKVIRU pilot projekta "Mirenje pri Trgovačkom sudu u Zagrebu" u Hrvatskoj udruzi miritelja održan je trodnevni seminar za suce i službenike zagrebačkog Trgovačkog suda na kojemu će od 15. ožujka stranke svoje sporovi moći rješiti mirenjem.

Predsjednica Trgovačkog suda u Zagrebu Nevenka Marković najavila je da će 15. ožujka parnični sudac izabrati pogodan spor za mirenje i uputiti ga sucu miritelju. Postupak mirenja trajat će najduže 60 dana.

Polaznicima seminara danas se obratila i ministrica pravosuđa Ana Lovrin koja je rekla da su alternativni način rješavanja sporova, kao što je primjerice mirenje, jedan od temelja reforme pravosuđa.

Dodala je da je postupak mirenja brz, besplatan i završava nagodbom, što su njegove glavne prednosti u odnosu na sudski parnični postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na seminaru je rečeno kako je postupak mirenja posebice važan za poslovne ljude jer stranke u sporu ostaju u dobrim odnosima i mogu nastaviti poslovati.

Pilot projekt financijski je podržala Velika Britanija, a britanski veleposlanik u Hrvatskoj sir John Ramsden izrazio je zadovoljstvo što je u Hrvatskoj prepoznata vrijednost postupka mirenja koji u Britaniji daje dobre rezultate.

Predsjednik Hrvatske udruge za mirenje Borislav Blažević izrazio je nadu da će broj sporova završenih mirnim putem u Hrvatskoj biti isti kao i u zemljama EU, primjerice Njemačkoj, gdje se tako riješi 25 posto sporova.

Tome će, kaže, doprinjeti i broj miritelja koji se u Hrvatskoj sa 10 povećao na 100. U SAD-u se mirenjem riješi čak 97 posto sporova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara