Načelnik američkog združenog stožera Richard Myers u Iraku

NAČELNIK američkog združenog stožera Richard Myers stigao je u srijedu u zrakoplovnu bazu Tallil na jugu Iraka, nedaleko od grada Nasirije, u posjet snagama koalicije kako bi se na terenu uvjerio u rezultate vojnih operacija i sigurnosno stanje s obzirom na eskalaciju nasilja.

Generala Myersa u bazi je dočekao brigadni general Gian Marco Chiarini, zapovjednik talijanske brigade u međunarodnim snagama raspoređenim na tom području.

U bazi su bili izaslanici drugih postrojba nazočnih na tom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovaj posjet je prvi posjet generala Myersa Iraku od prosinca prošle godine. Prije odlaska u Irak, Myers je u Kuvajtu izjavio da koalicijske snage pod vodstvom SAD-a predano rade na tome da odmetnutog šijitskog klerika Moqtadu al-Sadra privedu pravdi, ali je i priznao da bi njegovo uhićenje moglo i povećati nasilje.

"Moglo bi se dogoditi da se u slučaju da bude Sadr uhićen nasilje, barem privremeno, pojača. Ali mislim da bi to bilo samo vrlo privremeno", rekao je Myers u kuvajtskoj zračnoj luci.

Sadrovi pristaše pobunili su se protiv koalicijskih snaga na jugu i u središnjem Iraku, što je izazvalo krvave sukobe u kojima su okupacijske snage izgubile nadzor nad nekoliko gradova.

SAD su rekle da će ubiti ili uhititi Sadra, ekstremnog šijitskog klerika, te uništiti njegovu naoružanu miliciju Mehdija. Oko Najafa, glavnog Sadrovog uporišta, doveli su jaka pojačanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara