Načelnik VMA: Ne skrivamo osumnjičene za ratne zločine

NAČELNIK Vojnomedicinske akademije u Beogadu (VMA) general Zoran Stanković odbacio je tvrdnje kako ta medicinska ustanova liječi i štiti osobe koje zbog počinjenih ratnih zločina traži Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

U intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski tjednik ´Slobodna Bosna´ Stanković je kazao kako su potpuno neutemeljene tvrdnje tužiteljice Carle del Ponte da je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba i dans česti pacijent VMA i njezinih liječnika. ´U proteklih godinu dana koliko se nalazim na mjestu načelnika VMA, general Ratko Mladić nogom nije kročio u našu bolnicu´, kazao je Stanković.

On ističe kako bi dolazak takve osobe na VMA bilo nemoguće prikriti te navodi kako ovakve tvrdnje iz nejasnih razloga plasiraju dvojica bivših liječnika ove ustanove.

Načelnik VMA potvrdio je kako se s Mladićem vidio desetak puta a posljednji takav susret imao je s njim uoči zračnih udara NATO-a na SR Jugoslaviju 1999. godine. Ti su susreti, pojasnio je načelnik VMA, bili rezultat ´posebnih odnosa´ između njih dvojice proisteklih iz činjenice da je Stanković obavio obdukciju tijela Mladićeve kćerke koja je nakon rata počinila samoubojstvo.


Stanković tvrdi kako je Mladića osobno nagovarao da se preda sudu u Den Haagu ali je to ovaj odlučno odbio. ´Otkako je Slobodan Milošević prebačen u Den Haag, Mladić se definitivno sklonio s ovih prostora´, tvrdi Stanković. On je odbacio i navode da je ovaj ratni zločinac u prosincu prošle godine na VMA posjetio svog suborca Momira Talića puštenog iz zatvora u Scheveningenu zbog raka na plućima.

Stanković navodi kako se na VMA ipak liječe osobe koje imaju posla s Tribunalom u Den Haagu. Tamo je na operaciji bila Biljana Plavšić ali i Mile Mrkšić. ´Pukovnik Veselin Šljivančanin liječio se na VMA sve do prošle godine. Međutim ja sam mu poručio da ne dolazi i da nam ne pravi probleme´, kazao je Stanković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara