Nacional objavio listu najbogatijih Hrvata: Todorić prvi, velik pad Luke Rajića

Nacional objavio listu najbogatijih Hrvata: Todorić prvi, velik pad Luke Rajića
TJEDNIK Nacional donosi popis 50 najbogatijih Hrvata, a među njima ima vrlo zanimljivih imena. Najbogatiji je Todorić, a na listi su i Žužul, Čačić, Pašalić, Fižulić, Mamić, Zagorec, Petrač, i drugi.

Najbogatiji Hrvat je vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić, za kojeg Nacional tvrdi kako ima bogatstvo u vrijednosti od 270 milijuna eura. U sklopu Agrokora nalaze se Agrokor trgovina, Agroprerada, Jamnica, Konzum, Ledo, PIK Vinkovci, Sojara, Solana Pag i Zvijezda.

Na drugom mjestu je predsjednik Uprave Adris Grupe, koja je proistekla kao diverzifikacija poslovanja Tvornice duhana Rovinj, Ante Vlahović, a njegovo se bogatstvo procjenjuje na 260 milijuna eura.

Treće mjesto s 200 milijuna eura drži Enver Moralić, koji je kupio PPK Kutjevo s kojim navodno želi stvoriti moćni prehrambeni koncern. Do bogatstva je došao radom u petrokemijskoj industriji, vlasnik je tvrtke Kemoplex iz Muenchena koja trguje naftom.

Na četvrto mjesto pao je Luka Rajić sa 195 milijuna eura, a mnogi smatraju kako je razlog pada s prvog na četvrto mjesto to što je Rajić vođenje poslova prepustio manageru. Rajić je vlasnik Lure - unutar koje se nalaze Dukat, Sirela, Somboled itd., konditorske tvornice Slobode i švicarske tvornice čokolade Favarger.

Na petom je mjestu Pavo Zubak s bogatstvom od 74 milijuna eura.

Nama vjerojatno najzanimljivija imena na popisu 50 najbogatijih Hrvata jesu članovi bivše i sadašnje vlade, te sportaši.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od političara na listi se nalaze Radimir Čačić s 45 milijuna eura, Goranko Fižulić s bogatstvom od 41 milijuna eura, Ivić Pašalić s 18 milijuna eura, te Miomir Žužul s 9 milijuna eura.

Čačić je vlasnik tvrtke Coning, te nekoliko manjih tvrtki i Aurum Osiguranja, a kritičari tvrde kako mu se bogatstvo povećalo zbog uspješnog sudjelovanja u izgradnju autocesta.

Fižulići su kupili i zakupili nekolicinu lokala na najboljim mjestima u zagrebačkoj Ilici, a Žužul je vlasnik kuće u najboljem dijelu Washingtona, piše Nacional.

Od sportaša na listi su Goran Ivanišević koji je i najbogatiji hrvatski sportaš s 42 milijuna eura, no izgubio je i još uvijek gubi dio bogatstva zbog nespretnih ulaganja.

Davor Šuker svoje bogatstvo od 17 milijuna eura još uvijek uvećava. Bogatstvo Zvonimira Bobana procjenjuje se na 14 milijuna eura.

Zanimljivo je još spomenuti i Zdravka Mamića čija se trenutna imovina procjenjuje na 12 milijuna eura, no igrači koji su pod njegovim patronatom vrijede mnogo više, tako da se pretpostavlja da će nastavi li se baviti managerskim poslom, svoje bogatstvo i povećati.

Bivši nogometni sudac Reno Sinovčić nalazi se na 50. mjestu sa 6 milijuna eura, i jedan je od većih ulagača u zadarskom kraju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara