Nacional: Thompson ne razlikuje dobro i zlo

Nacional: Thompson ne razlikuje dobro i zlo

U VRIJEME dok su se mediji i hrvatska javnost zgražali nad pjesmama u kojima Marko Perković Thompson veliča NDH, Antu Pavelića, Maksa Luburića, Juru Francetića i Crnu legiju, najslušaniji hrvatski pjevač bio je zvijezda dočeka Nove godine u restoranu Globus.

Oko 1500 gostiju zagrebačkog restorana bilo je oduševljeno ikonom hrvatske desnice, dok je Narodni radio kao organizator bio presretan što se okupljenima, kako je napisala "Nacionalova " novinarka Jasna Babić, nije pridružio ustaški čopor crnih košulja.

Prijenos Perkovićeva showa mogli su gledati i građani koji na svojim TV prijemnicima mogu pratiti program CCN. Naime, ta TV kuća prenosila je novogodišnji program sa Zagrebačkog velesajma.

Gosti na silverstarskoj noći bili su uglavnom srednjovječni bračni parovi osrednjeg imovinskog stanja, koji su za najluđu noć u godini izdvojili po 800 kuna. Među gostima bilo je i izuzetaka. Tako su uz Thompsona pjevaili zagrebački zlatar Paško Dodić, nogometaš Robert Prosinečki, urednik na OTV-u Andrej Maksimović, organizatorica programa Marina Marinović i njezin poslovni partner Ivica Propadalo.

Najzanimljiviji prizori na veselici, koja se pretvorila u klasični pop koncert, bili su oni s dominikancem Vjekoslavom Lasićem i desničarem Zvonimirom Trusićem, koji su se zbili u prvi red tik uz binu, među mnoštvom publike koja je širila ruke i zajedno s Thompsonom pjevala dobro im poznate hitove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lasić je do raspada Jugoslavije živio u dominikanskoj enklavi u Švedskoj. Njegovo djelovanje u Hrvatskoj ostat će zapamćeno po nekoliko provokativnih misa zadušnica za pokoj duše Ante Pavelića. Trusić je 1991. godine neko vrijeme proveo u zatvoru, jer je bio osumnjičen za sudjelovanje u likvidaciji srpskih civila u Pakračkoj poljani.

Tzv. domoljubna pop glazba Marka Perkovića Thompsona u duetu s Joškom Tomičićem (u međuvremenu smo ustanovili da Thompsonov partner u duetu nije Tomičić, već prateći vokal iz Thompsonove grupe - op.a.) definitivno je skliznula iz političke u psihijatrijsku i moralnu, čak i civilizacijsku temu - piše novinarka Nacionala. Do sad je Thompson mogao braniti temu da je bezazleni nacionalist i zagriženi domoljub koji "Juru i Bobana" izvodi na koncertima. No, nakon što je su pjesme "Jasenovac i Gradiška Stara" distribuirane na Internetu, Thompson je pokazao svoje pravo lice.

Pjesme koje Thompson i njegova publika žele prikazati kao izvorno hrvatske, baziraju se na jugoslavenskom kodu, piše Babić. Ističe da je Thompson rođen prije 36 godina u samoupravnoj i socijalističkoj Jugoslaviji, dok je njegov otac kao gastarbajter radio negdje na baušteli, a da su Thompsona odgajali Lepa Brena, Goran Bregović, šuvarovska škola za socijalističke fah idiote, lokalni popovi i svibanjski selt na beogradskom stadionu.

Nacionalova novinarska zaključuje da je Thompson najmanji krivac sve dok ga hrvatska medijska i društvena elita, kao ogledalo cijele Hrvatske, ne kazni, pa će dobiti šansu da postane onakvim kakvim se predstavlja, tj. čovjek koji razlikuje Dobro i Zlo.

I.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara