Nad firmama koje ne plaćaju radnike od jeseni će se provoditi ovrha

Nad firmama koje ne plaćaju radnike od jeseni će se provoditi ovrha

Foto: Arhiva

HRVATSKOJ je potreban zakon koji će omogućiti provođenje ovrhe nad firmama koje ne isplaćuju plaću svojim radnicima. Zaključak je to povjerenstva Gospodarsko-socijalnog vijeća koje je na današnjoj sjednici utvrdilo da plaću u Hrvatskoj neredovito prima između 18 i 25 tisuća radnika, dok 70 do 110 tisuća radnika prima plaću, ali bez obveznih poreza i doprinosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U fokusu problema nalazi se između 50 i 100 firmi koje zapošljavaju između osam i 15 tisuća radnika i za koje je upitno imaju li poslovnu budućnost, piše Novi list. Nakon četiri sata zasjedanja, GSV je zaključio da se do ljetne saborske pauze moraju donijeti zakoni kojima će se onemogućiti otvaranje novih poduzeća i ostavljanje starih firmi u dugovima, kao i mogućnost provođenja ovrhe i stečaja nad firmama koje ne plaćaju radnike.

Zakonom bi tako trebalo biti regulirano da će poslodavci prilikom otvaranja nove firme morati priložiti potvrdu da ništa ne duguju radnicima svojih prijašnjih poduzeća. No, prije toga moraju se stvoriti tehnički uvjeti za brzu razmjenu podataka među državnim institucijama kao i jednostavan način da se svim radnicima omogući uvid u stanje uplata u prvi mirovinski stup.

"Ovo je prvi puta da se netko ulovio rješavanja ovog problema", kaže Mladen Novosel, predsjednik SSSH i potpredsjednik GSV-a. Marko Bolanča, predsjednik GSV-a, kaže da se utvrđenim mjerama problem neisplate plaća i neuplate poreza i doprinosa mora svesti na nulu. Božidar Kalmeta, Vladin potpredsjednik GSV-a, izjavio je da će se "uhvatiti posla dok se problemi ne iskorijene".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara