Nadbiskup Bozanić predvodio misu polnoćku

NADBISKUP zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je večeras u zagrebačkoj katedrali svečanu misu polnoćku u kojoj je poručio da "nam ova božićna noć usprkos poteškoćama naporima, trpljenjima i strahotama današnjeg vremena nudi život u nadi".

Kardinal Bozanić u propovjedi je kazao kako i Sveto pismo podsjeća da nema svjetla bez radosti ni radosti bez svjetla te da božićna radost ispunja svako ljudsko srce oslobađajući ga tjeskobe i žalosti.

"Osjećaj nesigurnosti i težine koja često sjetom ispunja srca ljudi i tugom zasjenjuje pogled, nestaje pred ovim snažnim svjetlom, pojavom Božjeg poslanika", rekao je.

Govoreći o snazi Kristovog rođenja i pastirima koji su bili svjedoci toga velikog događaja kardinal je naglasio da su "pastiri postali našim uzorima, prethodnicima duhovnog iskustva, svijetlog i radosnog susreta s Kristom", poručujući da "i mi poput pastira crpimo svjetlo i radost iz evanđelja i tako uranjamo u otajstvo Kristova Božića".

"Poput pastira i nas je u noći našega siromaštva i grijeha obasjalo snažno svjetlo objave Sina Božjega koji je postao djetetom - poput svakog djeteta ovoga svijeta - da s nama podejli život i sudbinu. Kao i pastirima i do nas je došao radosni navještaj Krista koji srce ispunja utjehom, oslobađa od straha i štiti od potištenosti", naglasio je u propovjedi kardinal Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posebno je napomenuo da je susret s Kristom razlog istinske i prave radosti i "budući da smo u vjeri vidjeli i susreli Dijete Isusa ne smijemo zatomiti svoju radost nego smo pozvani naviještati radosnu vijest i svjedočiti Isusa Krista".

Poput pastira, napomenuo je, pozvani smo razmatrati tajnu rođenog Djeteta i dok promatramo jaslice s Isusom spoznajemo da tu osjećamo i susrećemo Božju ljubav.

"Ljubav je to onoga koji se učinio siromašnim kako bismo mi postali bogati, onoga koji je postao jednim od nas kako bi nas učinio djecom Božjom. Njegova se ljubav pojavljuje u siromaštvu i osamljenosti jer ljubavi ništa nije potrebno, ona se želi samo darivati, samo tako postaje bogata i obogaćuje druge. U toj siromašnoj i krhkoj ljubavi skrivena je neizmjena dobrota samoga Boga", poručio je večeras zagrebački nadbiskup-

Pozvao je vjernike na čvrstu nadu što nam jamči otajstvo Božića što ga večeras slavimo te je svima na kraju zaželio sretan i čestit Božić.

Misi polnoćki bili su prisutni predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, potpredsjendica Vlade Jadranka Kosdor i drugi.

Nadbiskup Bozanić danas će predvoditi u 10 sati svečano božićno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara