Nadbiskup Bozanić predvodio polnoćku u zagrebačkoj katedrali

NADBISKUP zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je večeras svečanu misu polnoćku u zagrebačkoj katedrali.

Vjernicima je čestitao Božić poručivši da "ne možemo slaviti Božić ne misleći na ljude koji još uvijek žive u mraku".

"Ne možemo i ne smijemo slaviti Božić ne obazirući se na sve one koji su gladni ili se smrzavaju, koji trpe ili su bolesni, koji sumnjajući ne pronalaze smisao života na one koji trpe u zatvorima. Za njih se moramo zauzimati jer primili smo zadaću prenositi božićno svjetlo", naglasio je u propovijedi kardinal Bozanić.

Podsjetio je na blagdan Kristova rođenja, na pastire koji su žurno pohitali u Betlehem kako bi bili svjedoci toga važnog događaja koji nas poziva na snažno zauzimanje ovdje i sada.

"Događaj Božje blizine ne možemo odgoditi za neko drugo vrijeme. On nas poziva upravo sada da spremno učinimo ono što je uistinu baš sada važno. Rođeni Krist traži od nas da pronosimo Njegovo Svjetlo. Mi to možemo", dodao je kardinal rekavši kako moramo napuštati vlastitu uskogrudnost kako bi smo iskrenom molitvom obuhvatili čitavi svijet.

Molitva je neizreciva snaga za duhovno ozračje svijeta, istaknuo je u propovijedi.

Božićna darivanja nisu samo izvanjski povezana s blagdanom Božića već ulaze u samu narav toga blagdana ako ga se pravo shvati. Pružaju nam mogućnost da djelima slavimo Boga i postanemo njegovim svjedocima u svijetu u kojem još uvijek vlada tama i u kojemu se još uvijek pati, rekao je Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je: "Dopustimo da nas pokrene božićna poruka koja nam daje mir da nestane zabrinutosti te da zavlada istinski mir i prava čovjekova sloboda."

"Danas nam se rodio Spasitelj, Krist Gospodin! Molimo ga da se poruka njegova rođenja ostvari u nama i među nama. Molimo ga da nas učini svjedocima svoje sadašnjosti", poručio je zagrebački nadbiskup.

U punoj zagrebačkoj katedrali na polnoćki su bili i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, članovi Vlade, Sabora, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i drugi.

Inače, polnoćku je ovog Badnjaka Hrvatska televizija prenosila iz šibenske katedrale sv. Jakova, koja ove godine obilježava 450. obljetnicu posvećenja.

Šibenska katedrala sv. Jakova gradila se više od sto godina, odnosno od 1431. do 1536. Radi svoje jedinstvene umjetničke i opće kulturne vrijednosti od 2000. godine nalazi se na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Misu je predvodio šibenski biskup Ante Ivas koji je, govoreći o značaju Božića, uz ostalo, pozvao da "u zajedništvu s našom braćom i sestrama gradimo bolji i sretniji svijet", a na što "ova naša vremena i ljudi trebaju biti ponosni".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara