Nadbiskup Bozanić se vratio iz Južne Amerike

NADBISKUP zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Josip Bozanić vratio se danas iz Latinske Amerike, gdje je posjetio Hrvate u Peruu, a u Kolumbiji sudjelovao na zajedničkom zasjedanju Vijeća biskupskih konferencija Latinske Amerike i Europe kao potpredsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija.

U zagrebačkoj zračnoj luci nadbiskup Bozanić je izjavio da su na sastanku u kolumbijskom gradu Medellinu osim predstavnika 22 latinskoameričkih biskupskih konferencija bili predstavnici Predsjedništva Europskih biskupskih konferencija - predsjednik, potpredsjednik i generalni tajnik.

To je prvi međukontinentalni susret Vijeća biskupskih konferencija Europe i Latinske Amerike održan od 24. do 28. veljače u Medellinu i Bogoti.

´Za mene osobno to je bio vrlo zanimljiv susret u kojemu je svaki predstavnik biskupske konferncije pojedine zemlje dotična kontinenta govorio o crkvenim i socijalnim prilikama u vlastitoj zemlji´, izjavio je Bozanić. To je, kako je dodao, bio panoramski pregled stanja Katoličke crkve u Latinskoj Americi.

Dogovarali smo se o sljedećem susretu s latinskoameričkim biskupima, odnosno o progamu suradnje Europe i Latinske Amerike, točnije između Vijeća biskupskih konferencija tih dvaju kontinenata, rekao je.

Po Bozanićevim riječima razgovarali su i o političkim prilikama u svijetu i najnovijim dođagajima u vezi s Irakom.

Razgovarali smo i o naporima Svetoga Oca koji se zalaže za mirno rješenje sukoba, zajedno s predstavnicima Katoličke crkve. Nakon slanja izaslanstva u Irak Sveti Otac ovih dana šalje i drugo izaslanstvo, u Washingtion, izjavio je nadbiskup.

Istaknuvši da se susreo s hrvatskim vjernicima u Limi dodao je da je to posebna zajednica sastavljna od nekoliko naraštaja te kako prvi hrvatski iseljenici ondje žive od konca 19. stoljeća, a druga skupina došla je nakon Drugoga svjetskog rata. ´Osjetio sam da su zadovoljni što smo se susreli. Osim kardinala Kuharića i Puljića posjetili su ih i nadbiskup Franić, biskup Komarica i ja sam peti hrvatski biskup koji je boravio u Limi´, rekao je. Dodao je da su se tamošnji Hrvati zanimali za prilike u Hrvatskoj, posebno u Crkvi.

´Rekao sam im kako je vrlo važno da čovjek, bilo gdje da živi, treba živjeti Evanđelje i svjedočiti evanđeoske vrijednosti. Svi oni ponijeli su vjeru iz svojih obitelji, iz stare domovine i takvu nastoje živjeti u novim prilikama. To nije uvijek lako, jer vjera daje snagu za život´, rekao je nadbiskup.

U zagrebačkoj zračnoj luci nadbiskupa Bozanića dočekali su osobni tajnik Vjekoslav Meštrić i pročelnik nadbiskupova Ureda za odnose s javnošću Nedjeljko Pintarić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara