Nadbiskup Bozanić služio misu zahvalnicu za proglašenje Merza blaženim

Nadbiskup zagrebački Josip Bozanić u zajedništvu s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom, dvojicom pomoćnih biskupa Vladom Košićem i Josipom Mrzljakom, te tridesetak svećenika služio je večeras u bazilici Srca Isusova u Zagrebu misu zahvalnicu za jučerašnje proglašenje blaženim Ivana Merza. L

Njega je na čast oltara na svečanom euharistijskom slavlju u Banja Luci jučer uzdigao Papa Ivan Pavao II. za svog jednodnevnog pastoralnog posjeta BiH.

Posmrtni ostaci Ivana Merza koji je preminuo 1928., od 1977. nalaze se u bazilici Srca Isusova, u koju je Merz svakodnevno dolazio zadnjih godina života, koje je proveo u Zagrebu.

Nakon večerašnje mise nadbiskup Bozanić blagoslovio je Merzovu sliku koja se nalazi na oltaru.

Na početku euharistijskog slavlja nadbiskup Bozanić posebno je pozdravio banjalučkog biskupa Franju Komaricu, na čiji je poticaj, a u dogovoru s drugim hrvatskim biskupima, Sveti Otac odlučio beatificirati Ivana Merza u njegovoj rodnoj Banja Luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zahvalni smo Svetom Ocu što je Merza proglasio blaženim u Bosni i Hercegovini, koja je u zadnjih 10 godina pretrpjela mnoge strahote, rekao je Bozanić, istaknuvši posebno stradanja katolika u Banjalučkoj biskupiji.

Nadbiskup je podsjetio da je Sveti Otac u pet godina proglasio troje hrvatskih blaženika - Alojzija Stepinca, Petru Mariju od Propetog Isusa Petković i Ivana Merza.

Govoreći o Merzovu životu, nadbiskup je kazao kako je on kroz katoličku vjeru ostvario svoj uzoran život, te kako je osobito držao do svete mise. Proglašenjem Ivana Merza blaženim, Sveti Otac ga je stavio kršćanima za uzor, posebno mladima, da se okupljaju oko nedjeljne mise, rekao je Bozanić.

Nadbiskup Bozanić pozvao je vjernike i svećenike da u nedjelju 29. lipnja u svim crkvama budu nazočni misama zahvalnicama koje će se služiti za uspješni treći pastoralni posjet Svetog Oca Hrvatskoj.

(Hina) ta jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara