NADBISKUPIJA BOSTONA ĆE ŽRTVAMA PEDOFILA PLATITI 85 MILIJUNA DOLARA

Bostonska nadbiskupija sklopila je nagodbu da žrtvama svećenika pedofila isplati isplati 85 milijuna dolara odštete, objavila je u utorak glasnogovornica odvjetničkog ureda Greenberg Traurig koji zastupa više od pola tužitelja. L

Michell Garabedian, odvjetnik nekoliko žrtava je dogovor nazvao "činom kajanja katoličke crkve", a jedna dužnosnica suda rekla da je "zaključen sporazum o nagodbi".

Prema riječima jednog drugog odvjetnika svaki tužitelj bi trebao primiti između 80.000 i 300.000 dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovom nagodbom trebala bi biti zaključena 542 sudska postupka koja se vode protiv svećenika Bostonske nadbiskupije zbog pedofilije.

Skandal je izbio kad se doznalo da su prijašnji čelni ljudi nadbiskupije, uključujući i kardinala Bernarda Lawa, ostavljali na aktivnim dužnostima svećenike za koje se znalo da su pedofili ili ih selili od župe do župe ne obaviještavajući o tome tamošnje vjernike.

Law se povukao s položaja prošlog prosinca, nakon što su desetine njegovih svećenika javno zatražili da se povuče, ali skandal nije zamro. Njegov nasljednik O'Malley se u srpnju, kad je preuzeo dužnost bostonskog nadbiskupa, obvezao da će smiriti stanje i okončati stotine tužbi zbog seksualnog zlostavljanja podignutih protiv nadbiskupije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara