Nader će se ponovno kanidirati na američkim predsjedničkim izborima

AMERIČKI odvjetnik Ralph Nader, kojeg su mnogi američki demokrati optuživali da je kao predsjednički kandidat Zelene stranke oteo presudne glasove Al Goreu na izborima 2000. godine i omogućio.

pobjedu George W. Bushu, obznanio je u nedjelju da će se ove godine ponovno kandidirati za predsjednika.

Ignorirajući pozive demokrata da odustane od kandidature, Nader je izjavio da će se kandidirati zbog snažne želje da izbaci Busha iz Bijele kuće. "Odlučio sam istaknuti svoju kandidaturu za predsjednika", rekao je on u emisiji NBC-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nader je kao predsjednički kandidat zelenih na prošlim predsjedničkim izborima osvojio 2,9 milijuna glasova i demokrati su ga okrivili za odvlačenje potpore Alu Goreu - posebice na Floridi gdje je Nader dobio 97.488 glasova, a Gore izgubio od Busha s 537 glasova razlike, što ga je na koncu koštalo pobjede na izborima.

Nader će ovoga puta biti neovisan kandidat jer je Stranka zelenih podijeljena oko pitanja njegove ponovne kandidature. Ispitivanje javnoga mnijenja provedeno u listopadu pokazalo je da dvije trećine Amerikanaca, bez obzira na stranačku pripadnost, ne želi vidjeti Nadera kao predsjedničkog kandidata. U Americi postoje čak i udruge posvećene isključivo nagovaranju Nadera da odustane od kandidature.

Najvjerojatniji nositelj demokratske predsjedničke nominacije, senator John Kerry, izjavio je u nedjelju da nema nikakvih bojazni da bi Naderova kandidatura mogla naškoditi njegovim izgledima protiv Busha.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara