Nadiskup Devčić o homofobnom Jurčeviću: Trebao bi se ozbiljnije držati svog svećeničkog poziva

Foto:Facebook

RIJEČKI nadbiskup Ivan Devčić blago je danas ukorio kastavskog svećenika Franju Jurčevića, koji je zbog bloga u kojemu je sudionike beogradske Gay parade nazvao "psihopatima", a napadače na njih "normalnim Beograđanima", jučer osuđen na tri mjeseca uvjetno, s rokom kušnje od godinu dana. Osuđen je zbog kaznenog djela rasne i spolne diskiminacije.

Nije nadbiskupa obavijestio da mu se sudi

"Presude se moraju poštivati i vjerujem da će se dotični držati onoga što mu je dosuđeno. Svećenici su pozvani djelovati u duhu evanđelja, a on bi se trebao ozbiljnije držati svoga svećeničkog poziva", rekao je riječki nadbiskup na predstavljanju nove, velebne zgrade Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako je Jurčeviću izravno nadređen, Devčić tvrdi da je o presudi doznao tek iz današnjeg tiska i da ga kontroverzni kastavski župnik uopće nije informirao da se protiv njega vodi postupak.

Što o njemu pišu? Povirit će na queer.hr-u

Jurčević je u međuvremenu pojačao aktivnost na svom blogu. Na adresi zupnik. blog.hr piše kako je "silnu prašinu digla novinarska ekipa svih vrsta i boja kako bi prokomentirala njegovu presudu. Osim paljbe po novinarima, Jurčević je prenio linkove desetak portala koji su tijekom jučerašnjeg dana prenijeli vijest o osuđujućoj presudi. Koliko je pedantan, svjedoči i podatak da je presudu, uz masovno posjećene portale, našao i na stranicama posvećenima rodnim i seksualnim manjinama, queer.hr.

Svećenik ni dan nakon presude ne shvaća po kojoj je osnovi osuđen, pa smatra da mu je sud dodijelio uvjetnu kaznu zbog ozlijeđenih na beogradskom gay prideu, a ne zbog širenja govora mržnje i diskriminacije, za što ga je tužila lezbijska grupa Kontra. Jurčević se pita zašto je osuđen, ako je svoj sporni blog pisao nakon beogradske parade, kad više nije bilo mogućnosti da njegov tekst nekoga potakne na nasilje.

Crkva neobičnom 68- godišnjem svećeniku službeno nije odredila nikakve sankcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara