Nafta od 120 dolara za barel započela lančanu reakciju problema

SVJETSKA burza, kojom se diktira većina svjetskog poslovanja, jučer nije zadržala cijene indeksa zbog rekordne cijene nafte preko 120 dolara za barel što je dovelo do pada cijena i u financijskom sektoru.

Ovolika cijena jednog barela nafte opravdano je utjerala strah u kosti ulagačima, jer moguće je da slijedi pad potrošnje nafte u SAD-u što povlači mnoge druge probleme. Indeks Dow Jones smanjio je svoju vrijednost za 0,68 posto i sada vrijedi 12.969 bodova, S&P pao je za 0,45 posto, na 1.407 bodova dok je tehnološki Nasdaq izgubio 0,52 posto svoje vrijednosti i završio na 2.464 boda.

Kriza hipotekarnih kredita (ni)je prošla?

Osim toga, financijski sektor našao se u nezavidnoj poziciji zbog vijesti da bi druga po veličini američkih banka, Bank of America, mogla odustati od preuzimanja Countrywidea koji je najveći hipotekarni pružatelj kredita u SAD-u ili barem oslabiti financijske uvjete i učiniti ih krajnje nepovoljnima čime se vraćamo u prvobitno krizno stanje otprije dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostvarivanje plana preuzimanja Countrywidea spriječilo bi ponovne probleme na kreditnom tržištu, no pojavljuje se zabrinutost na Wall Streetu što je to Bank of America primijetila u Countrywidea da se odustaje od preuzimanja. Rezultat svega toga je pad cijene dionica Countrywidea za 10 posto dok je Bank of America u gubitku 2,1 posto.

Trojica veličanstvenih - Microsoft, Yahoo, Google

Povlačenjem Microsoftove ponude za kupnju Yahooa, bura se smirila, međutim Yahoo je postao neželjena dionica te mu je cijena dionica pala za 15 posto što je dnevni pad koji se nije dogodio gotovo dvije godine. Microsoft je prošao manje bolno pa je tako cijena njihove dionice umanjena za 0,6 posto, dok je sigurni pobjednik "svetog trojstva" upravo Google čije su dionice porasle za 2,3 posto.

Vedran Mulović

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara