Nafta pala ispod 125 dolara, ali ostaje iznad 100

Nafta pala ispod 125 dolara, ali ostaje iznad 100

CIJENA nafte je nakon današnjeg trgovanja opet spustila svoju vrijednost ispod 125 dolara što samo produžuje stanje naftne stabilnosti u svijetu.

Oluja, nuklearka i OPEC spuštaju cijenu nafte

Naime, na američkom je tržištu cijena nafte pala za dodatnih 20 centi te iznosi 124,90 dolara za barel a kao glavni uzrok tome navodi se tropska oluja koja prijeti naftnoj infrastrukturi Meksičkog zaljeva i zabrinutosti vezane uz iranski nuklearni program, te dokazi rasta OPEC-ove proizvodnje.

Iako je prošlotjedna minimalna cijena nafte iznosila 120, 42 dolara za barel. možemo misliti kako je ovo velik rast, no podsjetimo, nedavno je cijena nafte iznosila 147 dolara.

Stabiliziranju cijene nafte također je pogodovalo OPEC-ovo izvješće koje pokazuje rast opskrbe naftom, posebice iz Saudijske Arabije koja je povećala svoju proizvodnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog tropske oluje Eduard u strahu su i velike naftne kompanije koje u području Meksičkog zaljeva imaju svoje pogone, poput Royal Dutcha Shella i ExxonMobil Corp. Cijena nafte bila bi još povoljnija da trgovci nisu nervozniji zbog političkih napetosti u Iranu.

Iran prijeti stopiranjem 40 posto izvoza nafte

Ukoliko Iran bude napadnut zbog svog nuklearnog programa koji je isključivo, kako tvrdi iranska vlada, namijenjen stvaranju električne energije Iran bi mogao zatvoriti tjesnac Hormuz koji je glavni prolaz za dopremu nafte.

Taj bi potez izazvao novu krizu na naftnom tržištu jer se procjenjuje kako tim tjesnacem prolazi oko 40 posto sve nafte koja se doprema u Aziju, SAD i zapadnu Europu.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara