Nafta pala ispod 70 dolara

Tekst: J.D.
Foto: AFP

CIJENA nafte pale su danas, izbrisavši tako napredak koji su zabilježile zadnjih dana, budući da je američki dolar pao na najnižu razinu ove godine.

Sirova nafta s rokom dostave za listopad pala je za 2,65 dolara na 69,29 dolara po barelu na njujorškoj burzi, nakon što je jučer porasla za 63 centa. U Londonu je cijena pala za 2,23 dolara na 67,66 dolara po barelu.

Pale sve cijene

Pale su i cijene benzina, nafte za grijanje i prirodnog plina. Cijene prirodnog plina jučer su skočile za 15, a danas pale za devet posto.

Cijene nafte rasle su ovaj tjedan za gotovo četiri dolara, a jučer su u jednom trenutku bile blizu 73 dolara po barelu, ali je sve jači pad američkog dolara izbrisao taj napredak cijena.

Sirovom naftom trguje se u dolarima, tako da postaje jeftinija kad dolar gubi na vrijednosti. Velik broj investitora također pojačano kupuje naftu kao osiguranje od inflacije kad dolar gubi na vrijednosti.

Neopravdani rast

Cijena zlata, još jedne sirovine koja se koristi kao osiguranje od inflacije, danas je ponovno narasla na iznad 1,000 dolara za uncu.

Analitičari su već upozoravali kako ovotjedni rast cijena nafte nije bio utemeljen. Znaci ekonomskog oporavka utječu na rast cijena, ali potražnja za naftom i dalje je slaba i ne pokazuje brze znakove oporavka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara