Nafta pala ispod 70 dolara

Tekst: J.D.
Foto: AFP


NAFTA je pala najviše u tjedan dana, došavši na ispod 70 dolara po barelu, nakon što su jačanje vrijednosti dolara i pad na tržištima dionica smanjili interes investitora za sirovinama.

Dok je nafta padala, a dolar jačao prema euru, ključni ekonomski indikatori porasli su peti mjesec zaredom. Na tržištima dionica se sada plaća više nego ikad da bi se osiguralo protiv snažnijeg pada cijena nafte.

Jači dolar

Sirova nafta s rokom dostave u listopadu izgubila je 2,34 dolara vrijednosti, ili 3,3 posto, i pala na 69,70 dolara po barelu u popodnevnim satima na njujorškoj burzi. To je najveći pad od 11. rujna. Ugovor za listopad istječe sutra. Ugovori za dostavu u studenom pali su za 2,67 dolara, ili 3,7 posto, na 69,82 dolara po barelu.

Istodobno je dolar ojačao za 0,2 posto prema euru. Pad vrijednosti dolara, pad na tržištima dionica, te činjenica da ugovor za listopad istječe sutra naveli su većinu investitora da likvidiraju svoje kratke pozicije.

Snažan dolar umanjuje interes investitora za sirovinama koje se koriste kao osiguranje od inflacije, kao što su nafta i zlato.

Porast ključnog indeksa

Istodobno, indeks glavnih ekonomskih indikatora u SAD-u zabilježio je najdužu seriju rasta od 2004. godine, što naznačuje ekonomski oporavak. Predviđanje ekonomskih kretanja u SAD-u za sljedeća tri mjeseca poraslo je za 0,6 posto, što je peti mjesečni porast zaredom.

Još jedan od razloga za pad vrijednosti nafte je sutrašnji sastanak američkih Federalnih rezervi. Centralna banka bi trebala zadržati ključnu kamatu za kratkoročne zajmove između 0 i 0,25 posto, predvidio je 91 ekonomist koje je ispitala agencija Bloomberg.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara