Nafta pala na 63 dolara iako OPEC smanjuje proizvodnju

Nafta pala na 63 dolara iako OPEC smanjuje proizvodnju

DNEVNA proizvodnja nafte smanjena je zbog naglog pada cijene za 1,5 milijun barela, no danas je nafta pala na 63,05 dolara za barel.

OPEC je najavio smanjenje proizvodnje nafte s 28,8 milijuna barela dnevno na 27,3 milijuna barela kako bi izbjegli nisku cijenu nafte što negativno utječe na ulaganja. Trenutna cijena barela nafte iznosi 63,41 dolara no današnjim je trgovanjem dotakla cijenu od 63,05 što je povratak u svibanj 2007. godine.

Cijena na Londonskom tržištu bila je još niža, odnosno, 62,80 dolara za barel. Cijena barela nafte pojeftinila od njenog srpanjskog rekorda za gotovo 84 dolara po barelu, točnije, 11. srpnja njena je cijena bila 147,27 dolara za barel dok je ta cijena danas niža od 65 dolara. Odluka OPEC-a nije trenutno utjecala na cijenu nafte, no prava se promjena očekuje nakon stvarne obustave proizvodnje 1,5 milijuna barela dnevno što započinje 1. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledišta na odluku o smanjenju proizvodnje različita su, no većinom negativna. Određeni brokeri smatraju kako smanjenje proizvodnje nije dovoljno da uspori pad cijene nafte, dok Međunarodna agencija za energetiku (IEA) ne smatra OPEC-ovu odluku ispravnom zbog trenutne nestabilnosti i nervoze tržišta.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara