Nafta ponovno iznad 70 dolara po barelu

Tekst: F.M.
Foto: Arhiva


CIJENE nafte ponovno su se vratile iznad 71 dolara danas, nakon što je američki dolar pao na najnižu razinu prema euru u više od godinu dana.

Cijena sirove nafte s rokom dostave u listopadu porasla je za 1,68 dolara na 71,39 dolara po barelu na njujorškom tržištu, nakon što je jučerašnje trgovanje završila ispod 70 dolara. U Londonu je ugovor porastao za 1,70 dolara na 70,39 dolara po barelu.

Euro je porastao na 1.4821 dolara, što je najviša razina od kolovoza 2008.

Raspon od 65 do 75 dolara po barelu

Naftom se trguje u dolarima, pa njena cijena pada zajedno s vrijednošću dolara. Također, investitori koriste naftu i zlato kao osiguranje od inflacije u slučaju pada vrijednosti dolara, što podiže cijenu.

Ipak, ključni problem i dalje je potražnja. Nafta već mjesecima trguje u rasponu od 65 do 75 dolara, a oscilacije su uglavnom rezultat promjena vrijednosti američke valute. Bez značajnih promjena na planu potražnje ne može se očekivati bitna promjena cijena nafte.

Ne očekuje se da će potražnja u doglednom vremenu postati veća. Pitanje je, doduše, što će biti kad svijet izađe iz recesije, a potražnja ponovno poraste. Neki predviđaju skok na iznad 200 dolara po barelu, ali na nestabilnom naftnom tržištu sva predviđanja iznad nekoliko dana u zadnje su vrijeme besmislena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara