Nafta premašila 108 dolara za barel

Nafta premašila 108 dolara za barel

CIJENA nafte na burzi u New Yorku jučer je premašila 108 dolara za barel, što je rezultat ulaganja u terminske transakcije za naftu što donosi veći prihod od financijskih tržišta.

U samo godinu dana, na robnoj burzi u New Yorku cijena nafte je porasla za 80 posto dok su najaktualniji indeksi poput Standard & Poor's i Dow Jones pali, prenosi Bloomberg.

Da je sve naopako potvrdio je i Rick Mueller, analitičar tvrtke Energy Security Analysis Inc.: "Percepcija financijske zajednice je da je tržište nafte sigurna luka" te "spekulacije koje dižu cijenu nafte na kraju će potkopati dio te sigurnosti koju traže. Kako cijene rastu, gospodarstvo slabi što će na kraju negativno utjecati na potražnju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao rezultat tolikog poskupljenja sirove nafte, poskupio je i benzin koji sada na američkim benzinskim postajama stoji 3,22 dolara za galon, što je za 69 centi više nego prije jedne godine. Dodatni poticaj rastu cijene bila je objava informacije da je Kina, drugi najveći potrošač nafte u svijetu, u veljači povećala uvoz za 18 posto.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara