Nagasaki se prisjeća žrtava nuklearne bombe

PEDESET OSAM godina nakon što je nuklearna bomba razorila Nagasaki, gradonačelnik toga grada u subotu je optužio Sjevernu Koreju zbog njezina nuklearnog programa.

Govoreći na komemoraciji u povodu obljetnice tragedije, gradonačelnik Itcho Ito je rekao da su napori Sjeverne Koreje, uz testiranje atomskog oružja Indije i Pakistana, značajno pridonijeli napetostima u međunarodnim odnosima.

To je prvi puta da se gradonačelnik obratio Sjevernoj Koreji u svojoj godišnjoj mirovnoj poruci. Ito je također izrazio zabrinutost zbog nastojanja Sjedinjenih Država da razvije manje atomsko oružje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici komemoracije održali su minutu šutnje u 11.02 sati po lokalnom vremenu, točno u vrijeme kada je 9. kolovoza 1945. godine američki bombarder nad gradom ispustio nuklearnu bombu "Fat Man". Tišinu su narušavala samo zvona crkava i hramova.

Tri dana nakon bombardiranja Hirošime, koja je bila prvim ciljem tako snažnog oružja u povijesti, američki vojni zrakoplov bacio je drugu bombu na Nagasaki, udaljen 300 kilometara. Pritom je poginulo 74.000 ljudi, ozlijeđeno ih je 75.000, a posljedice su se na zdravlju stanovnika osjećale još desetljećima nakon tragedije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara